Kako je uhićen Branimir Glavaš

Šta je ovo? Došli su dečki po mene, kazao je jučer Branimir Glavaš svome odvjetniku Nikici Gržiću kada su pred njegovu kuću u Drinovcima stigli pripadnici policije Suda BiH. Ovaj sud potvrdio je presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je Branimir Glavaš osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u Slavoniji, potvrdio nam je to i Glavašev odvjetnik Nikica Gržić, koji večeras nije bio u pritvorskoj jedinici kako bi posjetio svoga klijenta. To će, kako je rekao učiniti večeras.

Prema bosanskohercegovačkim zakonima za sve presude iznad pet godina osuđenik mora u pritvor. Glavaša su, kako doznajemo i ranije planirali uhititi, ali se na posljednjem ročištu nije pojavio, a nije bilo ni mjesta u pritvorskoj jedinici. Čim se oslobodilo mjesto specijalci su došli u Drinovce gdje je živio od kako je pobjegao iz Hrvatske i uhitili ga. Susjedi oko Glavaševe kuće nisu ništa vidjeli, ali se vijest brzo proširila cijelom Hercegovinom.

Glavaš je svom odvjetniku kazao kako su policajci prema njemu korektno postupali. Popili su kavu u njegovoj kući. Pričekali ga dok se presvuče, a on im nije pružao otpor. Na ovu presudu Branimir Glavaš ima pravo žalbe  u roku od trideset dana te tri dana za žalbu na određivanje pritvora, a Nikica Gržić i Glavašev drugi odvjetnik Ante Madunić su već najavili kako će je i uložiti.

Od bijega iz Hrvatske Glavaš je živio u Hercegovini. Napravio je kuću u Drinovcima i financirao se, kako je govorio, donacijama dobrih ljudi. Prodao je svoja ratna odličja , a njegov dom je bio i stranačka središnjica HDSSB-a odakle su se donosile sve važne odluke za stranku. Kuća je neprestano bila puna njegovih prijatelja iz Slavoinije, a često ga je posjećivao i sin Filip.

- Hrvatsku ne priznajem, ne priznajem ni njezine zakone, ovo je politički montiran proces. Godinama sam bio izložen policijskom, sudskom i političkom progonu, poručivao je Branimir Glavaš iz Drinovaca.Od kako je prešao granicu govorio je kako vjeruje bh. pravosuđu te da je spreman kaznu odslužiti i u Zenici ukoliko Sud BiH potvrdi njegovu presudu.

Prošli su se tjedan pojavila i nagađanja kako mu hrvatski iseljenici planiraju bijeg u Južnu Ameriku, a da on prodaje svoju novosagrađenu, ali je Glavaš to oštro demantirao tvrdeći kako će on svoju kaznu ukoliko treba odslužiti u zatvoru koji mu odredi Sud BiH, ali je svaki put ponavljao kako će taj sud poništiti ''politički montiranu presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske''.

izvor: večernji list