Kako je policija trenirala strogoću prema navijačima Hrvatske u Fojnici

Ni sanjao nije, kaže, da će im se odmor pretvoriti u noćnu moru. A upravo to se dogodilo Nenadu, njegovoj kćeri 16-godišnjoj Kristini, ali i cijeloj obitelji koja je u šoku gledala kako policija privodi Nenada Miličevića kao da je najgori kriminalac. Scenarij prepisan iz lošeg kriminalističkog filma odigrao se nakon utakmice Hrvatska - Italija. Mjesto događaja, prostor ispred kafića Čarli u Fojnici, piše večernji.ba.

Zavrnuli mu ruke

"Gledao sam kako se moja kći Kristina s još 30-ak hrvatskih navijača veseli što reprezentacija Hrvatske ostaje na Euru kada je na njih nasrnula policija, bez ikakvog razloga. Prišao sam jednom od policajaca i tražio da ne diraju djecu. Odgovorio mi je: "Jarane, ti se odmakni"! Odgovorio sam mu kako ja nisam njegov jaran, na što mi je prišao, zavrnuo obje ruke i odveo me u policijsku postaju. Budući da mi je jedna ruka stradala na radu, to me užasno zaboljelo tako da sam urlao od bolova pa su ostali pomislili da mi je ruka slomljena. Takav sam bol osjetio", počeo je svoju priču Nenad Miličević. Policajac Hazim Salčinović vrijeđao ga je i u postaju, tjerao ga da sjedne iako je Miličević to odbijao, unosio mu se u lice i prijetio. "Nakon svega tražili su od mene da platim kaznu od 200 maraka zbog napada na službenu osobu. Kako se nisam osjećao krivim, odbio sam platiti. A onda je u policiju došla moja kći Kristina, sva uplakana. Samo zbog nje platio sam kaznu jer sam vidio da je doživjela traumu gledajući kako me tretiraju kao najgoreg kriminalca", ispričao nam je Miličević. Ovaj rođeni Fojničanin koji je veći dio života proveo u Australiji kaže da je u njegovoj drugoj domovini Australiji, čiji je državljanin, ovakvo ponašanje nezamislivo. "Ljude se ne privodi niti fizički zlostavlja samo zato što slave i pjevaju. To je jednostavno nepojmljivo", kaže Miličević. O ponašanju fojničke policije izvijestit će australijsko veleposlanstvo u BiH, a zajedno s ostalim hrvatskim navijačima iz Fojnice podnijet će sudsku tužbu protiv fojničkih policajaca koji su na njih nasrnuli. Osim Miličevića, teške ozljede ima i Dragan Tuka kojega je policajac pendrekom udario u glavu, a potom ga pokušao uvjeriti kako se sam udario. Po riječima navijača, policija je otišla i korak dalje te zaprijetila navijačima koji imaju vozački ispit da će ih kažnjavati na svakom koraku.

I danas će navijati

Da policija u Fojnici, gdje je kao i u drugim općinama Srednjobosanske županije nacionalna struktura zaposlenih narušena na štetu Hrvata, i u ovom slučaju postupila neprofesionalno, uvjeren je i dr. Bogomir Barbić čiji je malodobni sin Domagoj također priveden nakon utakmice. "Policija je izazvala sukob i upotrijebila silu bez ikakve potrebe. Nema zakona koji brani pjevati niti navijati za koga želite", kaže dr. Barbić. Bez obzira na loše iskustvo, hrvatski navijači iz Fojnice organizirano će pratiti i današnju utakmici i naravno navijati za Hrvatsku!