Kako je Mato Đaković "rešetao" Stanka Primorca Ćanu neugodnim pitanjima u Teleringu?

Čelnici minorne hrvatske stranke, velikobošnjačke marionete redoviti su gosti Mate Đakovića, supruga savjetnice člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Jedan tjedan Mato ugosti Jurišića, u idućoj emisiji pojavi se Budimir, pa Krajina, pa opet iskoči Jurišić i tako u krug.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Sinoć je na Matina krajnje neugodna pitanja odgovarao Stanko Primorac Ćane. Nije Ljubušaku bilo lako, kad ga je Mato „presjekao" u sred napada na omraženi HDZ. „Ma pustite vi HDZ, šta ste vi uradili na infrastrukturi HSP-a? uleti Mato s podpitanjem.

Ni kriv ni dužan Ćane se našao u neobranom grožđu kada je Mati morao nabrajati gdje su sve Pravaši osnovali podružnice, kako bi bili „garant zaštite Hrvata".

Istina, bilo je i stvari u kojima su gost i voditelj dijeli istu zabrinutost za Hrvate u Hercegovini.

Tako je Mato otkrio kako je u Hercegovini sve manje korisnika interneta, a Ćane to objasnio time da mladi odlaze u Zagreb, „odakle ih se 90 posto ne vrati". Nekada se u Hercegovini dobro živjelo, zašto je Ćane okrivio Zagreb, a danas, veli, sve pusto, "trebaš se dobro nahodati da naiđeš na neku tvornicu".

Istina, ako kreneš pješke iz recimo Širokog Brijega treba ti dva sata do primjerice Gruda. Ali ako se voziš autom u Grude možeš stići za manje od dvadesetak minuta i vidjeti u jednoj općini čak 6 tvornica- Violetu vodeći bh brend, Grafotisak, najjaču tvtku u grafičkoj djelatnosti u BiH, Lumen, tvornicu svijeća, Grudsku pivovaru, tvornicu žaluzina De Luxe. Sve su to uspiješne tvrtke, iako je Ćanetova platformaška vlast od ukupno 29 milijuna rezerviranih za pomoć gospodarstvu, 24 milijuna maraka novca poreznih obveznika namjenila bosanskim rudnicima, 2,5 milijuna maraka Krivaji, a preostalih 2,5 milijuna maraka za pomoć državnim firmama od kojih ni jedna ne stanuje u Hercegovini. No, za Pravaše je najvažnije da nema preglasavanja.

Pretresli su Mato i njegov gost i druga pitanja. Recimo izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Veli Ćane kako nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva, ali ne veli da nije uredu da Bošnjaci biraju njega za zamjenika predsjednika Zastupničkog doma Federalnog parlamenta i njegove u Federalnu vladu. To je uredu jer oni, Pravaši, imaju 2 zastupnika u Federalnom parlamentu, što je više od 15 koliko imaju dva HDZ-a, koji veli Ćane, obmanjuju javnost da su predstavnici Hrvata. Oni, Pravaši u Domu naroda imaju 1 zastupnika, a dva HDZ-a, koji imaju 12 zastupnika, obmanjuju javnost, kako oni predstavljaju Hrvate. Nije mu Mato tu proturiječio. Uostalom, zar tu ima nešto nelogično. Čekao ga je na sljedećoj krivini. Kad se Ćane raspričao o spriječavanju povratka Hrvata u Republiku Srpsku, uslijedio je hladan tuš. -Dobro, a što ste vi učinili na povratku Bošnjaka u Široki Brijeg, ispalio je Đaković. E tu je Ćane ostao bez argumenata, jer, ruku na srce, nije mogao svjedočiti o masovnom povratku Bošnjaka u širokobriješku općinu, gdje ih je prema popisu stanovništva iz 1991 živjelo 0,03 posto ili 9. Da, devet. I vjerojatno ih i sada ima toliko.

Nije Mato preskočio pitati gosta i o državnom uređenju. Ćane je i tu imao odgovor ugodan sarajevskom uhu. Veli kako se HSP oduvijek zalagao za cjelovitu BiH, sastavljenu od regija. A javnost sve do sinoć vjerovala da su se za regije zalagali SDA, SDP, S BiH, kad nu vraga, to bio HSP.

E pa da - to što je glavni tajnik HSP-a Petar Milić, crtao granice Hrvatske republike Herceg Bosne, „na ozemlju državotvorne zajednice Bosne i Hercegovine, koja se prostirala od mora do Save i bila veća od Republike Srpske, to je bilo prije izbora. To se ne pika.

Primjetio je Mato i kako "SDP ide HSP-u na ruku", pa je svom gostu savjetovao da to iskoriste, jer evo „gradi se autoput kroz Hercegovinu", veli Mato. Jes, složi se Pravaš Ćane.

Samo što, izgleda to, zatucani Hrvati u Hercegovini ne vide. A da vjerujuju Ćanetu i Mati vozili bi se autocestom kroz Hercegovinu.