Kako do posla u BiH: Mjesto policajca 10.000, a inspektora 20.000 KM!?

Komisija za prijem odradila je svoj dio posla i MUP-u dostavila imena najuspješnijih kandidata predloženih za zapošljavanje.

Međutim, prema informacijama koje kruže među kandidatima, a i koje navodi "Dnevni avaz", od početka prijemne procedure mnogim kandidatima tražen je novac za zasnivanje radnog odnosa u MUP-u.

Pristigle žalbe

Špekulira se da je posao policajca "koštao" oko 10.000 KM, dok su zainteresirani za mjesto mlađeg inspektora morali platiti i do 20.000 maraka!?

Da od početka natječajne procedure kruže priče o šteli i "cijeni" radnog mjesta potvrdio je i predsjednik Komisije za izbor Milorad Bašić.

- Bilo je priče da treba dati 10.000 KM za posao policajca, a 20.000 KM za mlađe inspektore, ali, kada su došli na testove, shvatili su da to nema veze sa zdravom pameću. Postoji mogućnost da su "lešinari" kružili i od ljudi uzimali pare. Ali, definitivno, među članovima Komisije takvih nije bilo. Nitko od kandidata tijekom procedure nije se žalio ili prijavio da mu je tražen novac. Kada su objavljene liste predloženih, pristiglo nam je nešto više od 20 žalbi tipa "zašto sam trčao po kiši" - rekao je Bašić.

Pristiglo je samo jedno pismo u kojem se, između ostalog, kaže: "Nisam primljen, imao sam dobru štelu koja mi je rekla da sam među top 100, ali me nema na popisu. Tražili su mi 10.000 KM, ali jer nisam imao, nisam ni primljen."

- Ako se dokaže da je netko tražio novac, dobit će kaznenu prijavu. Svi kojima je tražen novac, neka dođu u policiju i kažu ime i prezime čovjeka kojem ga je dao, odmah ćemo to rješavati prema pravilima struke i zakonu - rekao je Bašić.

Prijava policiji

Ministar MUP-a ŽS Nermin Pećanac (SDU) potvrdio je da je dobio potpisanu prijavu jednog kandidata u kojoj navodi da mu je traženo mito.

- Čim sam primio žalbu, proslijedio sam je Odjelu kriminalističke policije. Ne spominje se nikakvo ime i prezime, ali je u potpisanoj prijavi navedeno da se nudilo, davalo... - rekao je Pećanac.

Dnevno.ba