Kad BiH država prekucava...

BIH, automobil
Kvaka je u tome što američki proizvođači uopće ne utiskuju brojeve na motore, jer se oni tretiraju kao potrošni dijelovi − kaže Dragan. Slično je u Europi, gdje u tehničkoj knjižici piše samo broj šasije.

Dragan je pomislio da će taj problem zgodno riješiti, jer u hercegovačkim autoradionicama znaju ne samo ukucati novi broj, nego ga i “prekucati”. Ali ne, FBiH je pravna država, koja je odlučila da ukucavanje brojeva mogu obavljati samo Metalurški fakultet u Zenici i Strojarski fakultet u Sarajevu.

− Pa ti vidi sada mojih problema − žali se Dragan.

− Pošto po zakonu ne smim vozit neregistrirano auto, to znači da bih ga mora šlepati do Zenice ili Sarajeva. To košta barem 500 maraka. A di su moji troškovi zvanja, prenoćišta, gubljenja dnevnica...?

Europski standardi

A takvi problemi čekaju sve vlasnike američkih, te nekih tipova japanskih, korejskih i europskih auta. Ako se i odlučimo na ukucavanje brojeva, opet nas čekaju novi problemi.

Na granici je lako utvrditi da je broj naknadno ukucan. Tu bismo se možda mogli snaći s certifikatom spomenutih fakulteta, ali kako objasniti eventualnom kupcu da je na motor ukucan broj i da sa sobom uvijek mora nositi potvrdu o tome.

U obrazloženju zakona stoji da će se upisivanjem broja motora lakše otkrivati lopovi. Po toj bi se logici u tehničku knjižicu auta trebalo upisivati broj auspuha, sjedišta, branika, blatobrana. Moglo bi se i to dogoditi ako BiH zakone bude pravila prema lopovima, umjesto prema europskim standardima. Ako ne zna praviti automobile, zna ukucavati brojeve. Sve po zakonu i glavama svojih građana.

slobodna dalmacija