Jubilej - Deset godina Brčko distrikta

Brčko distrikt je danas primjer uspješno razvijene lokalne zajednice, kažu drugi. S ovom konstatacijom se slažu i zastupnici u skupštini Brčko distrikta iz reda Hrvatskog naroda.

Dosta značajnih projekata je urađeno. Grad Brčko, a i sva naselja s relativno velikim brojem stanovnika, je u bitnome promijenio izgled. Može se konstatirati da oko 80% domaćinstava ima uličnu rasvjetu. Bitno manji postotak domaćinstava ima asfaltnu cestu, ali se radi (uglavnom pred izbore)! Većina škola je renovirana. Izdrađeni su mnogi  tereni za "mali i veliki sport". Izgrađeni su, i izgrađuju se sustavi vodosnabdijevanja, pa tako mali kao kolateralna žrtva trpe na račun mnogobrojnijih, a sve u duhu "multietičnosti". Zadovoljni smo učinjenim - kažu "naši" koji će iz skupštinske fotelje direktno u mirovinu (ako već nisu), samo da još odrade koji mandat, jer će opet, sigurni su, biti izabrani.

Zadovoljni, bez obzira na činjenicu da ulične sijalice iz godine u godinu imaju sve manje svrhe, jer mnogobrojni sokaci u hrvatskim naseljima  nestaju. Zadovoljni, što u tim istim hrvatskim naseljima na jedno novorođeno ide deset i više umrlih.Zadovoljni što asfaltnim sokacima, za koje su se oni izborili (kao da su iz svog džepa izvadili), neće za koju godinu više imati tko kročiti. Zadovoljni, što od trideset mladih nakon završenih studija, tek jedno nađe kruh u Brčko distriktu. Zadovoljni, što nijedan od brojnih naših studenata nema stipendiju od Vlade Brčko distrikta, a istu dobiju od strane Ministarstva Obrazovanja Vlade RH po daleko strožijim (?)  kriterijima.

Zadovoljni su što se niti nakon 17 godina nije pokrenula procedura s ciljem procesuiranja odgovornih za pokolj civila i branitelja na Boderištu koja se desio upravo na Dan distrikta.  Dok "napadač" konstantno, iz godine u godinu traži procesuiranje odgovornih zapovjednika HVO-a koji su neumoljivo branili svoje na tom istom Boderištu za, kako kažu zločin nad nevinim srpskim stanovništvom

Zadovoljni, što je prošle godine za proslavu obljetnice distrikta, od strane "nepolitičke" mladeži, a u cilju "uštede novca iz proračuna" (kako to sada jeftino zvuči!), bojkotirali  nastup hrvatske pop zvijezde, a ove godine, kad je u pitanju netko drugi, iz neke druge susjedne države, niti spomena. Ovome slučaju možda nebi trebalo davati preveliki politički zanačaj, ali "bode u oči"!

I, evo već vidimo, na kraju ove godine će tu svoju zadovoljštinu usaditi u stoku sitnog zuba, i svi će opet biti zadovoljni. Mnogi, nakratko!

A dugoročne strategije razvoja cijelih sredina niti na pameti, a kamoli na vidiku!

Breuk/posavski-obzor.info