Josipovićeva „osobna“ isprika?

Ivo Josipović, Vlada, predsjednik, Tomislav Karamark, Zoran Milanović, Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, Zoran Milanović, sabor, Vesna Pusić, Ivo Josipović
Nije jasno dali se Josipović izvinuo za 51% ili i za 49% BiH. Da je zdrave pameti svi bi se u BiH izvinili jedni drugima jer BiH puno toga duguje Hrvatskoj pogotovu što joj se sa teritorija vršila agresija na RH te ovako ostaje nejasno čija je ovo  malaksala ideja? Sa teritorija BiH je granatirana i godinama vojno i politički maltretirana i mrcvarena RH. Kokošje sljepilo i dobra „udaja“ za EU je očigledno prioritet.

Dobrom udajom lijepa naša smatra da će tako riješiti sve životne probleme pa je zaljubljena djevojka spremna na sve zbog dobre prilike i bogate udaje i ne gleda realno nego praznoglavo i potcjenjivački na to kako je živjela jučer.Ono kako je danas nije joj toliko bitno,nju interesira samo ono sutra.Sve podsjeća na onu staru narodnu priču lijepa, a bez pameti ili što je još gore bez duše.

Ivo Josipović je kao i toliko puta Stjepan Mesić povrijedio Hrvate u BiH.Nesvjestan pljunuo je kroz otvoren prozor brzojurećeg EU vlaka na probnoj vožnji kroz RH a pljuvačka mu se na očigled svih nas vratila u lice.

Gdje je živio Ivo Josipović kada je sve počelo 1990/91.god.? Sjetimo se kada je Hrvatska doživjela preporod, priliku za bijeg iz komunističke tamnice.Svi „loši dečki“ i „odbjegla djeca“ iz inozemstva bili su odlučujuća snaga i potpora u suprotstavljanju velikosrpstvu i slomu jedne sulude titoističke komunističke ideje i demagogije.U Hrvatskoj se već uveliko ratovalo a u BiH se do zadnjeg muslimani nisu izjašnjavali za što su.U BiH Srbi su spremali isti scenarij kao i u HR,naoružavali svoja sela oružjem tzv. JNA, organizirali straže i pred sami početak primjenili već isprobanu balvan revoluciju zatvorivši sve puteve i blokirajući obručima sve gradove gdje su bili u manjini.

Sjećam se kada je 1991.god.najveći dio muslimana u BiH neblagonaklono komentirao događaje u RH,u radnim kolektivima su javno i bezobrazno pljuvali na sve vezano za šahovnicu, ismijavali nove hrvatske riječi,ponašali se kao da se taj rat njih netiče, kao da nije na njihovom kućnom pragu.

Sa teritorija BiH se u to vrijeme prebacivalo oružje gdje god je SAO graničio sa BiH,sa aerodroma iz BiH su uzlijetali srpski avioni pod plaštem JNA i bombardirali Hrvatske gradove,sa teritorija BiH vršena su vojna izviđanja u RH,sa teritorija BIH granatirala se RH.

Gdje je tada bio Ivo Josipović? Kao intelektualac,klavirist morao je biti tu negdje netko je za njega morao znati jer će on za 20 god. postati predsjednikom RH.

Jesu li njemu poznate ove činjenice o korišćenju teritorija BiH za agresiju na RH?

S druge strane kada je Alija konačno uvidio da će to ipak biti i „njegov rat“ dobio je oružje iz RH,zbrinuti su mu sunarodnjaci,preko RH dobio je mudžahedine,potpisao je dva sporazuma o izravnoj vojnoj pomoći od RH itd.

U Posavini oko većih gradova i hrvatskih sela Broda, Šamca i Dervente ne osta iskopanih rovova nakon pada. Zašto?Jer je dio puka i hrvatskog cvijeća do zadnjeg pjevao cajke i sjedio u kafanama i vjerovao bratstvu-jedinstvu dok se vrlo mali broj zdušno pripremao za obranu. Sada su oni u većini u pričama o prodaji.Zbog čega se nitko od muslimana neispriča Josipoviću na sljepilu i nespremnosti te na svemu što je za njih učinila RH?

Hrvati u BiH su se samoorganizirali u HVO dakako uz pomoć Hrvatske,ubrzo je utemeljena HRHB kao prirodni slijed događaja jer muslimanski saveznici nisu bili nikako organizirani,Muslimani su ga dočekali totalno nespremni, rat je već mjesecima bjesnio a Europu nije previše zanimao, lordovi i razne vucibatine crtali su karte po kojima su Srbi uvijek bili favorizirani iako su klali i ubijali.Da su bili i ostali favorizirani vidi se na primjeru zarađene Republike Srpske i polovice BiH koja im pripada.Vjeruje li još netko u to da pored sve tehnike i tehnologije NATO nije uspio spriječiti genocid Srebrenice.Što bi se dogodilo da RH nije oslobodila Bihaćku enklavu?Treba li se i za to ispričati?

Kako se to Josipoviću tumači oslobođenje od agresije i podjele?

Vezali su Srbi i promatrače EU kao pse za rasvjetne stubove,dalekovode,prometne znakove.Bili su bombardirani i s malim žrtvama ali to nije ništa jer su nagrađeni sa polovicom BiH.Glavni vojni ratni zločinac im je još na slobodi.

Srpske SAO i ostale Krajine nisu mogle opstati bez djelovanja sa teritorija BiH u RH.

Josipoviće je te godine prespavao ili ga spopada amnezija.Možda nemože zaboraviti Titine bijele uprtače jer njega ipak vežu uspomene za doba dok je bio Titin gardist.Ipak je to bila privilegija,ustaški unuk ili nedajbože sin nikako nije mogao u te uprtače jedino ako se u međuvremenu obratio na doušnika.

I što je RH trebala raditi u doba kada su razni emisari, bjelosvjetski hoštapleri i vucibatine crtkali karte, SAO krajine predlagali Z4 planove,kadsa je budućnost ne samo Hrvatske nego i BiH bila krajnje neizvjesna.Na toj navlakuši bjelosvjetskih lopova koji su od te iste Hrvatske zaradili ogromne novce jer su preko Mađarske i Austrije i avionima iz trećih zemalja omogućili prodaju svoga oružja i pregovarali u isto vrijeme o neizvjesnoj budućnosti bivših republika.Hrvatska je trebala biti nevina mlada koja će samo treptati okicama dok joj drugi kroje ruho za svatove i serviraju gozbu?

Netko bi rekao kad s djecom uvečer u krevet liježeš ujutro se dižeš ukakan, u ovoj priči kad s krvnikom za stol sjedaš bar pri rukovanju umazat će te krvlju.

Kad su svi nešto crtali,krojili što je to trebala raditi Hrvatska?U igri gdje svi varaju od Hrvatske se očekuje da bude poštenjačina.Hrvatski narod u BiH je Federacijom prevaren, preglasan, zastupa ga bestidni Komšić kojeg nisu izabrali.

U Hrvatskom Saboru koriste riječ harač pa se ljute kad im poneki zastupnici objašnjavaju da su Turci godinama vladali i stekli potomstvo na ovim prostorima te nije čudo da su se turcizmi uvriježili, kod nekih i u genima.

Umjesto da Josipović dobije ispriku od BiH za agresiju sa njenog teritorija on šalje ispriku za pokušaj učestvovanja u podjeli.

Umjesto da Josipović potegne pitanje Hrvatske ravnopravnosti, entiteta, hrvatskog prava na TV i jezik-pismo u administrativnoj korespodenciji,hrvatskog bojkotiranja izbora u predsjedništvu te paralelizma u samovoljnom formiranju ureda i ministarstava koja bi trebala biti u Mostaru,Josipoviću je bitnija osobna promidžba lijepog uglađenog dečka slabog želuca i tihog govora koji sjedi za balkanskim stolom gdje se puši,pije,karta i galami a na kraju udara šakom u stol koja plaši mlakonje.

Srbi su bojkotirali Josipovićevo gostovanje u krnjem Parlamentu tako da je isprika vrijedila samo za 51% BiH. Morat će se Josipović ispričati i za onih 49%.

Špirić je jasno poručio Josipoviću da se morao poklonoti i srpskim žrtvama u BiH kada je već došao u tom duhu isprike i pomirenja.  I upravu je.Srbi su ostali dosljedni jer znaju da je RS kapital koji se nipošto neispušta iz ruku jer je očito da treba samo još malo vremena i da će imati etnički čistu polovicu BiH.

Ovako protokolarna farsa koju je ipak netko osmislio za ispriku i posjetu BiH je degradirajuća za Hrvatsku a pogotovo za Hrvate u BiH.Posjeta Ahmićima i Križančevom selu je igrokaz za Federaciju koja je davno izumrla.

Da je bilo poštenja nikakvih entiteta u BiH nebi nikad ni bilo ili bi ih imala sva tri naroda.

Josipoviću dužan si ispriku za svaki djelić BiH koji su sačuvali Hrvati jer se je Hrvatska branila velikim dijelom u BiH.

Ovako Josipovićev gest je jasna poruka i još jedan politikantski  udarac HDZ-u sa tendencijom slijeda Mesićeve sramotne politike u BiH.

Juraj Marić/posavski-obzor.info