JOSIPOVIĆ: Za svako sam rješenje koje podrži većina u BIH, bio to i Treći entitet

...ali to je Vlada BiH i ne slaže se u Zagrebu, već u BiH, stav je predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Predsjednik Hrvatske: Trenutno stanje ne valja
"Moram reći da nije bilo sugovornika, bilo iz BiH, bilo iz međunarodne zajednice, koji mi nije jasno rekao da je činjenica da danas Hrvati u BiH kao konstitutivni narod, slijedom događaja, nemaju isti stupanj institucionalne jednakosti kao druga dva konstitutivna naroda. Spomenut ću vam samo entitetski veto, ili činjenicu da su svi, pa i SDP u svojoj platformi, prepoznali da je potrebno mijenjati izborni zakon u dijelu koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva BiH. Prema tome, svima je jasno da ovakva situacija nije održiva i da šteti, prije svega, odnosima unutar same BiH. Ne može i ne smije jedan narod, ili bilo koji građanin, biti u slabijem položaju od drugih. To stvara osjećaj frustracije, straha, nezadovoljstva, i - u konačnici - političku nestabilnost", rekao je predsjednik Josipović za izdanje Oslobođenja.

Na novinarsko pitanje da prokomentira svoju izjavu kako jedno od rješenja može biti treći entitet, nakon čega je slično izjavila i Vesna Pusić, Josipović je kategoričan:

"Ne znam na koju moju izjavu mislite, jer to nikada nisam rekao, ali baš nikada - nikada se nisam bavio licitiranjem ideja ili rješenja za ustroj Bosne i Hercegovine. Ono što sam rekao je da je ustroj i funkcioniranje Bosne i Hercegovine stvar dogovora i odluke ljudi koji žive u BiH, a da ćemo mi podržati svako rješenje do kojeg dođu i oko kojeg se usaglase sva tri naroda i njihovi predstavnici. Mislim da je razlika vrlo jasna. Ne mislim biti advokat ili tumač gospođe Pusić, njoj to uistinu nije potrebno i mislim da svi u Bosni i Hercegovini vrlo dobro znaju njene iznimno principijelne stavove koje je iznosila i u vremenima kada je to bilo i hrabro i opasno, ali podržavam njen poziv da o problemima govorimo otvoreno i s uvažavanjem mogućnosti da mislimo različito".