Josipović u Grabovici kod Mostara: Zločin nema nacionalnost!

Grabovica, ratni zločin, obljetnica, Ivo Josipović, Grabovica, Armija RBiH, ratni zločin, Grabovica, Grabovica, ratni zločin, ratni zločini, BIH, Armija BiH, Grabovica, ratni zločin, Armija BiH, obljetnica, križni put, Grabovica, Grabovica, napad, Grabovica, Armija BiH, Grabovica, ratni zločin, ratni zločinci
...kod Mostara koje su ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH tijekom rata 1993. te je tom prigodom izjavio kako u regiji postoji napredak jer zločini više nemaju nacionalnost kao ni političku zaštitu.

- Najvažnije je da su svi prihvatili načela da zločin nema nacionalnost i da je zločinac svatko onaj tko je počinio zločine bez obzira kojoj formaciji pripadao te da mora za to odgovarati za ubijene i nestale - rekao je Josipović u Grabovici kod Mostara.

Dodao je da su zemlje regije daleko od toga da u cijelosti rasvijetle sudbinu svih nestalih, kao i da kazne sve zločince, ali je ocijenio vidljivim napredak na tome planu.

- Vidljiva je promjena u svim državama prema zločinima. Svi pravosudni dužnosnici u zemalja regije rade na tome da se zločini kazne. No, potpuno je jasno da zločin danas ne može uživati političku ni moralnu potporu - istaknuo je hrvatski predsjednik.

Govoreći o danas potpisanoj deklaraciji o traženju nestalih osoba na koju su se obvezali predsjednici Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, ocijenio je da će "dati novi zamah suradnji". Naveo je kako je u više navrata razgovarao s dužnosnicima iz Hrvatske i zemalja regije koji se bave pronalaženjem nestalih, ali i s članovima udruga obitelji nestalih. Dodao je da su njihovi zahtjevi legitimni, te da treba učiniti sve da se rasvijetli sudbina svih nestalih.

Josipović je u spomen na 33 hrvatska civila koje su 1993. pobili pripadnici Armije BiH u Grabovici zajedno s ministrom branitelja Predragom Matićem i pukovnikom Ivanom Grujićem, položio vijenac i zapalio svijeće na mjestu stradanja. U Grabovice se još uvijek traga za 17 nestalih osoba.

hina