Josipović razgovarao s Čovićem: Važno osigurati ravnopravnost Hrvata u BiH

Josipović razgovarao s Čovićem: Važno osigurati ravnopravnost Hrvata u BiH
"Mi smo zainteresirani da Hrvati budu konstitutivni narod ovdje u BiH. Važno nam je da bošnjačka zajednica dobro živi u Hrvatskoj i daje doprinos životu, kao što nam je važno da Hrvati ovdje zajedno s ostalima budu ravnopravni", rekao je Josipović u izjavi za novinare u Širokom Brijegu.

Naveo je da je BiH najvažniji susjed Hrvatskoj ocijenivši međusobne odnose prijateljskim.

"Ja volim reći da nam je BiH najvažniji susjed. Dijeli nas 1000 kilometara zajedničke granice. Toliko je ljudi koji žive s obje strane granice, a procjena je da je trećina stanovništva Hrvatske došla iz BiH. Isto tako BiH nam je jedan od najvažnijh trgovinskih partnera", dodao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je strateškim pitanjem za BiH položaj Hrvata u toj zemlji.

"Strateško pitanje je ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda i da vlast zauzmu oni kojima ona legitimno pripada. Moramo naći način da se hrvatski narod u BiH, koji je konstitutivan narod, izbori za ravnopravnost", rekao je Čović.

Josipović je razgovarao i s vodstvom Mediteran film festivala koji se održava u Širokom Brijegu te je u Čovićevoj pratnji posjetio dvoranu u kojoj se održavaju projekcije dokumentarnih filmova.

HINA