Josipović: BiH treba jednakopravnost naroda

Daytonski sporazum ispunio je najvažniju funkciju - zaustavio je rat i omogućio da se u BiH krene novim putem. On nije riješio sva pitanja i danas su svi svjesni kako BiH treba i određene promjene, u prvom redu uspostavljanje i jednakopravnost svih naroda - izjavio je Josipović za Dnevnik 3 Hrvatske televizije dodajući da su potrebne one reforme koje će BiH omogućiti da uđe u EU.

Drži da je europska budućnost regije važna, izrazivši optimizam da će političari u BiH naći pravi put da svoju zemlju odvedu put EU.

Na pitanje treba li sporazum dograditi i je li današnja konferencija išla u tom smjeru, Jospović je rekao da je ona bila prigoda da se ukaže na to da je Dayton u svoje vrijeme bio važan politički sporazum. S druge strane, govorilo se o budućnosti, što je i najvažnije, kazao je predsjednik istaknuvši kako je važno da svi prepoznaju da samo tri konstitutivna naroda u BiH, bez ikakvog miješanja sa strane, mogu naći trajno i zadovoljavajuće rješenje.

Na pitanje mogu li se Hrvati nadati međunarodnoj pomoći, odnosno, pritisku kako bi dobili ravnopravan položaj u BiH, Josipović je rekao da misli kako je od međunarodnog pritiska važnije novo doba u BiH koje je tu, bez obzira na probleme koje ta zemlja ima.

Ocijenio je da je donedavno pitanje jednakopravnosti i mogućih promjena u tom pravcu bilo tabu tema, dok se danas o tome otvoreno govori. Najvažnije je da problem prepoznaju političari u BiH koji nisu Hrvati, kazao je Josipović dodajući da pitanje položaja jednog naroda danas nije ekskluzivna tema samo za Hrvate.

Izrazio je sigurnost da će reforme koje idu u BiH na neki način prepoznati to pitanje i da će se na institucionalnoj razini, ne prekrajanjem unutarnjih i vanjskih granica, naći zadovoljavajuće rješenje koje će i Hrvatima omogućiti jednake mogućnosti participiranja u donošenju političkih odluka.

(Hina)