Još uvijek kritično na području BiH: 'Nema vremena za odmor, sve ekipe i stanovništvo su pripravni'

 Još uvijek kritično na području BiH: 'Nema vremena za odmor, sve ekipe i stanovništvo su pripravni'

Izvanredno stanje zbog poplava proglašeno je u nedjelju i u Busovači u središnoj Bosni, nakon što je ta mjera ranije tijekom dana uvedena na području Zenice. "Ovo je izmaknulo kontroli", izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače.

Situacija se malo smirila, vodostaji stagniraju, a stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spašavanja tijekom noći su dežurali pored riječnih korita, a blizu 50 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite nalazi se u Busovači gdje su nadljudskim naporima uspjeli osposobiti putnu komunikaciju na magistralnom putu M-17 Lašva - Busovača i samim tim put Busovača - Kiseljak.

U razgovoru za Klix.ba, direktor FUCZ-a Fahrudin Solak je kazao da se situacija normalizira, ali da nema mjesta opuštanju za njegove radnike.

"Radimo sa sedam-osam pumpi kako bismo osposobili putnu komunikaciju i vodu prebacili s jedne strane Bosne na drugu. Tijekom noći smo se fokusirali na održavanje prometnica jer nemamo stanovništva kojima trebamo pomoći na ovom području. Ne možemo si priuštiti taj luksuz da se opuštamo, bit ćemo na terenu i fokusirani na sve probleme. Trenutno je sve pod kontrolom i nema razloga za paniku", izjavio je Solak.

Prema posljednjim mjerenjima, nivo rijeke Bosne u Zenici stagnira i trenutno iznosi pet metara. Situacija je kritičnija na području općine Kakanj gdje vodostaj rijeke i dalje raste.

"U Karaliskom polju rijeka Bosna se izlijeva na regionalnu cestu, reagiramo nasipima. U Modrinju je viseći most postao brana za sav otpad koji nanosi rijeka i teško da će izdržati s obzirom na to da je nivo vode iznad mosta. Sve raspoložive ekipe i stanovništvo su angažirani i u stanju pripravnosti", priopćio je v.d. načelnik Kaknja Aldin Šljivo.

Velike kiše izazvale su značajne probleme i u Hercegovini. Prema podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora nivo Neretve iznosi 811 cm. Mnogi kraški potoci protekli su ovog dana, a neki su, kao Badnjača u Vranjevićima, južno od Mostara, ugrozili mjesne puteve. Kiša je u poslijepodnevnim satima prestala padati, ali nivo rijeka je i dalje nastavio rasti.

Kiša je uslijed loše infrastrukture napravila uobičajene probleme građanima Mostara poplavivši par pristupnih cesta, kao i pojedine ulice u gradu. U Dubrovačkoj ulici voda je prodirala u parkirane automobile, a građani su strahovali da će ući i u stanove.

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tijekom noći na ponedjeljak djelomice je normalizirano no u nekoliko mjesta u središnjem dijelu te zemlje i daje su na snazi izvanredne mjere, potvrdili su u ponedjeljak ujutro iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH.

Stanje elementarne nepogodne proglašeno u nedjelju i dalje je na snazi u općinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila.

Na terenu su angažirane stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima i čamcima i dežuraju kako bi reagirali u slučaju novih poplava a istodobno pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju šteta na objektima.

U nedjelju su zbog naglog izlijevanja manjih rijeka iz njihovih korita poplavljeni deseci stambenih objekata, uglavnom na području Busovače i zeničkog naselja Tetovo.

Tijekom noći normaliziran je promet na većini regionalnih cesta koje je poplavila voda no i dalje je u prekidu promet cestom između Novog Travnika i Bugojna gdje je vodena bujica probila nasip i oštetila most.

Promet je otežan i kanjonom rijeke Plice gdje je djelomice poplavljena prometnica između Mrkonjić-Grada i Jajca.

U Sarajevu je pak rijeka Željeznica gotovo u cjelosti srušila novoizgrađeni pješački most u naselju Ilidža.

Vodostaji većine rijeka u BiH koji su u nedjelju naglo porasli sada stagniraju a kako se očekuje da neće biti novih obilnih oborina pretpostavka je kako neće biti ni izlijevanja iz njihovih korita.

Najviši vodostaj trenutačno je dosegnula rijeka Bosna i ona u Zenici premašuje 400 centimetara.

Vodostaj Une u Bihaću dostigao je 114 centimetara što je 14 centimetara iznad kritične točke a u Martin Brodu na granici s Hrvatskom je još i veći i na razini je od 146 centimetara.

Visina vode Sane u Sanskom Mostu u ponedjeljak ujutro bila je na 337 centimetra i ispod je kritične točke.