Još se prepričavaju biseri s ročišta protiv Lijanovića i ostalih osumnjičenih u akciji Brend

sipa lijan

Ročište za određivanje pritvora za braću Ivanković Lijanović, Jerka, Slavu i Jozu, te još četiri osumnjičena za organizirani kriminal, utaju poreza i prevare, koje je održano 12. rujna, osim po dužini trajanja od čak tri sata, ostat će upamćeno i po brojnim „biserima" kojima su svjedočili svi prisutni u sudnici Suda BiH, piše avaz.ba

Lisice na rukama

Danima se već u Sudu BiH prepričavaju situacije koje su tog dana nasmijale sve stranke u postupku. Sam Jerko Ivanković Lijanović, inače dopremijer Federacije BiH te potpredsjednik NSRzB-a, već ulaskom u sudnicu izazvao je podsmijeh.

On je, naime, s lisicama na rukama prilično zbunjeno tražio mjesto gdje će sjesti te je onda, nakon nekoliko uputa, konačno „zauzeo položaj"! Tek nakon što mu je skrenuta pažnja da mu sudski policajci mogu skinuti lisice, ali samo dok traje ročište, Lijanović je oslobođen zatega na rukama. Potom je u maniru političara koji je pripremio izborni govor zatražio da se obrati sutkinji Hasiji Mašović.

Uprkos upozorenju sutkinje da sve ono što na ročištu za određenje pritvora samoinicijativno iznese može biti protiv njega korišteno u sudskom procesu, potpredsjednik Federalne vlade ipak je proveo ono što je naumio. Tako je, između ostalog, izustio kako mu je žao što je njegov brat Jozo na optuženičkoj klupi, dodavši kako on „nizašta nije kriv".

- Možda je tu zato što mi je brat. Ne znam kako da ga zaštitim. Jedino da se zakonski uredi to da on više nije moj brat - kazao je Lijanović. „Mala korekcija" On je, također, na konstataciju tužitelja kako je još direktor firme „Duvanjsko polje", kazao da, „što se njega tiče", on to godinama nije?! Salve smijeha u sudnici izazvala je i konstatacija još jednog od osumnjičenih, Lijanovićevog federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja.

On je, u svom stilu, izrazio čuđenje i rekao kako mu nije jasno kako to da osumnjičeni ne mogu između sebe komunicirati. - Imamo dvoje osumnjičenih, Venku i Zdravka Ivankovića. Venka je Zdravkova mati. Po ovoj logici, on u svojoj kući ne može pričati s vlastitom materom - ispalio je Bahilj, nakon čega se za riječ javio prozvani Zdravko: - Mala korekcija, ne živimo u istoj kući. Mati mi živi u susjedstvu, u drugoj kući. Ali nije problem, mogu je ja zaobilaziti. Tko zastupa Mikulića I osumnjičeni Željko Mikulić imao je nastup propraćen smijehom u sudnici.

On se, naime, tek na treću prozivku odazvao sutkinji Mašović, a na njen upit ima li odvjetnika, Mikulić je počeo razgledati po sudnici te uzviknuo: - Imam, gospođa Nada Dalipagić! Nije dugo potrajalo te se za riječ javila odvjetnica Dalipagić, koja zastupa braću Lijanović, kazavši kako prvi put čuje da je pravna zastupnica Mikulića. Dodala je, međutim, da će ga, po potrebi, rado zastupati.