Još jedan Dan državnosti koji se obilježava samo u jednom dijelu BiH

Dragan Čović
Kao i dosadašnjih godina organizirali su ga bošnjački i hrvatski član Predsjedništva, bez srpskog.

Blagdan se, naime, i ove godine slavi na području jednog entiteta - Federacije BiH, zbog nesređenih zakonskih pitanja praznika.

Bakir Izetbegović, bošnjački član, kazao je kako u BiH još postoje ekstremistički stavovi protiv kojih se treba boriti. No i on, kao i hrvatski član Dragan Čović, naglasili su pozitivne poruke blagdana, u smislu izgradnje bolje zemlje.

"Borba za slobodu, jednakost i vladavinu prava zadaci su koji nikada ne smiju biti potisnuti na marginu. Samo slobodna i demokratska Bosna i Hercegovina, s punim uvažavanjem svakog pojedinca, ima jasnu perspektivu i sigurnu budućnost u zajednici europskih zemalja koje baštine i njeguju ove vrijednosti", istaknuo je Izetbegović.

'Jednakopravnost naroda'

"Naša predanost treba biti prije svega kako ustavno i institucionalno tako i na svaki drugi način osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, kao konstitutivnih, te svih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda", kazao je Čović.

Proslava 25. studenog naslijeđena je iz bivše jugoslavenske Republike BiH.

"Danom državnosti BiH se prisjeća prvoga zasjedanja ZAVNOBIH-a 1943.godine u Mrkonjić Gradu. To zasjedanje mnogi smatraju svojevrsnim rođendanom suvremene BiH", podsjetio je Ivan Pavković, reporter Al Jazeere.

Iako je tamo naglašena ravnopravnost bh. naroda, blagdan Dan državnosti danas naglašava i nesređenost BiH, javlja Pavković.

"Ovdje u Predsjedništvu BiH večeras nije bilo predsjedatelja Predsjedništva Mladena Ivanića, kao što ni dosadašnjih godina tu nisu bili srpski članovi bh. Predsjedništva. Razlog - BiH uopće nema zakon o blagdanima, te se u entitetu Republika Srpska ovaj datum ne smatra državnim blagdanom.

Dan državnosti BiH danas je i svojevrsno podsjećanje kako ova zemlja trenutno nema niti jedan datum od državnoga značenja koji se jednako obilježava na cijelom njezinu području'', javio je Pavković.

Al Jazeera