Jedinstvo Hrvata u BiH mora biti prioritet političara

...da svojim aktivnostima ukazuju na neriješeno hrvatsko nacionalno pitanje u BiH i neravnopravan položaj tog naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Istovjetan interes izrazile su ovih dana studentske organizacije i hercegovačkih i bosanskih studenata u Zagrebu.

Zavičajni klub hercegovačkih studenata u Zagrebu, Udruga bosanskih studenata u Zagrebu i Hrvatski studentski politološki forum iz Mostara zahvalili su se hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini što je u velikom broju sudjelovao na proteklim izborima u Bosni i Hercegovini te time jasno pokazao da mu je stalo do vlastite budućnosti u Bosni i Hercegovini. U njihovu zajedničkom priopćenju dalje se navodi:

“Također želimo uputiti poziv svim hrvatskim političkim strankama u Bosni i Hercegovini da:

1. Zaborave međusobne razlike i neslaganja i da sjednu skupa za stol kako bi se dogovorili oko ključnih pitanja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini radi zauzimanja što povoljnije pozicije prije nadolazećih ustavnih promjena.

2. Svi hrvatski političari, kojima je hrvatski narod dao povjerenje na prošlim izborima, trebaju podržati jednog hrvatskog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jer po nepisanom političkom dogovoru to mjesto sada pripada Hrvatima.

3. Svi hrvatski političari, bez obzira na stranačke boje, trenutačno pod hitno trebaju raditi na promjeni sadašnjeg Izbornog zakona koji omogućava da se za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bira čovjek koji na to mjesto dolazi zahvaljujući glasovima pripadnika bošnjačkog naroda.

U slučaju nepostizanja dogovora o pitanjima važnih za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, uzaludan će biti velik odaziv Hrvata na proteklim izborima i prijetit će nam daljnja marginalizacija. Nastavit će se propadanje Sveučilišta u Mostaru, propadanje hrvatskih kazališta te drugih kulturnih i znanstvenih institucija Hrvata u Bosni i Hercegovini, televizije, radija... Stoga pokažite spremnost na kompromis i izborite se u demokratskom ozračju s predstavnicima druga dva naroda za uvjete”, kaže se u zajedničkom studentskom apelu koji su uputili hrvatskim političarima u BiH.

Ustavna i stvarna ravnopravnost i Hrvata temelji su demokracije u BiH

Nametanje rješenja bilo kojem narodu nije put koji BiH vodi stabilnosti.

Zavičajni klub hercegovačkih studenata

Udruga bosanskih studenata

Hrvatski studentski politološki forum