JEDINA U EUROPI BiH neće imati popis 2021. godine

popis stanovništva, BIH, 2020.godine

Bosna i Hercegovina neće provesti popis stanovništva 2021. godine, kad će to, prema desetogodišnjem ciklusu, učiniti Europa i zemlje naše regije, potvrđeno je za “Dnevni avaz” u Agenciji za statistiku BiH.

Iz Agencije za statistiku BiH tvrde da su tek u drugoj polovini prošle godine dobili zadatak od Vijeća ministara BiH da počnu aktivnosti u vezi s pripremom zakona o statistici BiH, o popisu stanovništva i popisu poljoprivrede. Agencija je, u skladu s tim, formirala radne grupe za izradu potrebnih zakona.

– U zakonu o popisu stanovništva bit će definirano vrijeme provođenja popisa stanovništva domaćinstava i stanova, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada te način prikupljanja podataka. Za pripremu popisa stanovništva potrebno je od tri do pet godina – odgovorili su iz Agencije.

Popisi stanovništva provode se svakih deset godina. Budući da je prethodni popis u BiH proveden 2013., prema toj dinamici, naredni bi trebao biti 2023. godine.

To znači da se podaci o broju stanovnika u BiH neće moći usporediti sa zemljama koje popis obave 2021. godine.

– Izgubit će se moment komparacije – pojasnio je Amer Osmić, docent na Odjelu za sociologiju Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.

Ističe da je popis potreban zato što je, zbog analiza, projekcija i planiranja društveno-ekonomskog razvoja, važno znati koliko nas je.

– Prognoze govore da smo, s ovim valom odlazaka, definitivno ispod tri milijuna stanovnika. Stanovništvo je agregat države, to pokreće društvo. Bilo bi dobro da imamo validan podatak. Ne možemo govoriti ni o kakvim predviđanjima ako ne znamo stvarne planove, a ono što dobivamo s terena, nisu baš optimistični pokazatelji da će se popis održati 2021. – rekao je Osmić.