Jašarevićeva majka: U Maoči su mu punili glavu džihadom

...počinje razgovor za Dnevni avaz Muamera Hasanović (djevojački), majka Mevlida Jašarevića (23), koji je pucao po američkome Veleposlanstvu u Sarajevu, a koja godinama živi u Beču, u Austriji.

Kako je kazala za Avaz, ne može vjerovati da je njezin sin izvršio napad.

Nakon pljačke banke, koju je Mevlid Jašarević kao maloljetnik izveo u Austriji, po njega je došao otac Izet i odveo ga u Češku. Nedugo nakon toga Mevlid se obreo u zatvoru, gdje je ležao oko dvije godine. U Austriji je, kaže njegova majka, bio zlato od djeteta, ali je sve počelo kada je iz Novog Pazara otišao u Gornju Maoču.

- Kada je izlazio iz zatvora, upisala sam ga na tečaj. Sredio se. Ali je u sedmom okrugu (dio Beča, nap. a.) upoznao neke vehabije. Oni su mu pričali da u Maoči ima neki sastanak, na koji je morao otići. Nakon što je otišao u BiH, bio mu je zabranjen povratak u Austriju. Kada je krenuo, rekao mi je: "Mama, idem tamo, ima neki veliki skup muslimana, vraćam se odmah." Više se nije vratio - priča ona.

Imena, kaže ona, nikada nije spominjao. Jedino što je Muamera Hasanović znala jeste da je njezin sin odlazio u džamije u drugom, sedmom i dvanaestom okrugu u Beču. Na tim mjestima mu je sugerirano da se održava sastanak u Gornjoj Maoči. U zatvoru, kaže Muamera Hasanović, nije imao nikakav kontakt s pogrešnim ljudima. Bio je fin, klanjao je.

- Ništa pogrešno i pretjerano nije radio dok nije otišao u tu Maoču. Ja ne znam šta su mu radili u toj Maoči. To punjenje glave, džihad, kako je bilo ranije, što je Amerika uradila, ja to ne mogu da objasnim, to mu pričaju - govori Hasanović.

Kada je prvi put vidjela snimku, Muamera Hasanović nije mogla povjerovati da gleda svog sina kako puca po američkom Veleposlanstvu u Sarajevu.

- Posljednji put sam ga vidjela s djetetom u naručju. Ne mogu vjerovati da je mogao to dijete ostaviti i otići ono napraviti, a biti toga svjestan. Nema šanse. To je dobrota od djeteta, koje nikada mrava nije zgazilo i koje je svakome pomagalo. Drago mi je samo da nikome nije život uzeo - kaže ona.

Otac napadača na američko Veleposlanstvo Izet Jašarević, koji već godinama živi u Češkoj, u izjavi za Dnevni avaz kaže da Mevlid "nikada nije bio ovakav" te da ga je neko "natovario" ili nadrogirao. Sa sinom, priznaje, posljednji je put kontaktirao prije tri-četiri godine.

- Još od tada bio je blizak vehabijama. Moj otac i ja pokušali smo ga maknuti, ali on nije htio. Neko ga je navukao. Treba reći tko ga je navukao. Vidjeli ste i sami, on na onoj snimci kao da je izgubljen. Stoji tamo i šeta lijevo-desno. Kao da čeka da ga netko ubije. Nešto nije uredu tu. Čini mi se da on ni psihički nije uredu. Je li bio pod drogama, pojma nemam, ali se mora vidjeti šta je to. Njemu je netko isprao mozak. Niko sam onakve stvari ne radi - kaže Izet.

Veza između oca i sina prekinula se kada je Mevlid otišao da živi u Gornju Maoču.

- Govorio sam mu da mu hoću pomoći, da ću mu ostaviti kuću u Novom Pazaru, samo da bude normalan čovjek, da obrije bradu. Ali, on nije htio. Išao je tim svojim putem, kao da je bio omađijan - priča nam Jašarević.

Kaže da mu je žao sina te da je "dijete - dijete". Zna samo da je sin "tvrd" i da sigurno "neće reći ko ga je natjerao da puca po Veleposlanstvu", piše Avaz.