Jago Lasić: Duboko smo u - recesiji

Jago Lasić: Duboko smo u - recesiji

...a kako bi se oporavilo domaće gospodarstvo, morat će se uvesti radikalne promjene.

BiH s ovako strukturiranim gospodarstvom među zadnjima će izići iz recesije jer je 90 posto našega izvoza u sirovinama i poluproizvodima. Mi konačno moramo finalizirati svoj proizvod i ponuditi ga tržištu – kazao je Jago Lasić, dopredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH (GK FBiH), ističući da je to put izlaska iz krize.

Naveo je primjer kako BiH izvozi aluminij, a da se samo na pravljenju limenki za pivo od aluminija zaradi 18 do 20 puta više i još se dobiju radna mjesta. BiH je u prošloj godini zabilježila pad industrijske proizvodnje od 11,8 posto, a zabilježen je i pad zaposlenih, uvoza i izvoza, što su jasni pokazatelji ekonomske krize koja je zahvatila zemlju.

Prema podacima GK za prvih 11 mjeseci 2009. godine, u županijske službe za zapošljavanje prijavilo se 48.822 radnika koji su bili u radnom odnosu i otpušteni su. Podacima o broju radnika koji su zbog krize ostali bez zaposlenja u znatnoj mjeri su manipulirali i sindikati i čelnici oporbenih stranaka, pa se dolazilo i do brojke od 100.000, no ovo su točni pokazatelji – rekao je Lasić.

Prema njegovim riječima, za izlazak iz sadašnjega stanja Vijeće ministara BiH i entitetske vlade morat će više raditi na poboljšanju poslovnoga ambijenta, ojačati ekonomsku diplomaciju te zaštititi domaći proizvod.

– Na tom polju mi imamo dobre zakone, ali oni se ne primjenjuju. Posebno je to osjetljivo u oblasti vanjske trgovine jer je upravo ministar vanjske trgovine komercijalni direktor države – istaknuo je Lasić, navodeći kako je posebno polje koje država treba osigurati ulazak stranih trgovačkih lanaca u zemlju.

– Kako su u BiH kao izravne strane investicije sve više ulazili strani trgovački lanci, tako je naša zemlja bilježila sve veći deficit, i to je pitanje kojim se naša država treba pozabaviti – naglasio je Lasić.

slobodna dalmacija