Jadranka Kosor Hrvatima iz BiH: Nećemo vas iznevjeriti!

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sudjelovala je na svečanosti dodjele nagrada Večernjakov pečat koja je u petak navečer održana u Mostaru, u organizaciji Večernjeg lista BiH. Tom prigodom hrvatskoj premijerki uručena je nagrada za regionalnog lidera 2009. godine.

S obzirom na to da se u Hrvatskoj vodi rasprava o izmjenama Zakona o prebivalištu i promjenama Ustava, J. Kosor poručila je bosanskohercegovačkim Hrvatima da hrvatska Vlada snažno poštuje ustavnu obvezu o potpori i brizi za hrvatski narod izvan domovine, pa i u BiH. – Reći ću samo jednu rečenicu. Imajte vjere u nas, nećemo vas iznevjeriti! Inače, premijerku je ovo priznanje iznimno obradovalo, budući da je upravo u Večernjem listu sa 16 godina počela svoju novinarsku karijeru.

Odlukom čitatelja Večernjeg lista BiH, osobom 2009. godine proglašen je legendarni bosanskohercegovački pjevač Halid Bešlić. Statuu Večernjakov pečat, rad akademske kiparice Marine Stoponje, uručio mu je predstavnik Styrije International Ivan Tolj. – Ovo mi je jedno od važnijih priznanja jer su prepoznate i moje druge kvalitete. Posebno mi je drago što sam priznanje dobio od tiskovine koja ima takav renome kakav ima Večernji list, komentirao je Bešlić, nakon čega je publiku u prepunom Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače počastio svojom uspješnicom "U meni jesen je" koju je samo za ovu prigodu otpjevao uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Večernjakov pečat Mostar je ponovno nakratko pretvorio u središte BiH, pa i šire, jer su na dodjeli nagrada bili svi najviši dužnosnici iz Federacije BiH, Republike Srpske, zajedničkih državnih institucija BiH, Republike Hrvatske i Vatikana. U svojoj videoporuci iz sjedišta Svete Stolice šef vatikanske diplomacije Dominique Mamberti pozvao je sve konfesije u BiH, osobito katolike, "da se ne obeshrabre pred teškoćama koje katkad svakodnevni život čine mučnim dovodeći ih u napast da napuste zemlju". Procjenjuje se da je glazbeno-scenski spektakl iz središta Hercegovine u izravnom prijenosu na Federalnoj televiziji pratilo više od dva milijuna gledatelja u BiH i susjednim državama.

vecernji list