JAD I BIJEDA Milijun bh. građana živi u siromaštvu

JAD I BIJEDA Milijun bh. građana živi u siromaštvu

Do znatnog povećanja broja siromašnih osim katastrofalnog stanja bh. gospodarstva veliku ulogu odigrala je i velika svjetska financijska kriza koja od 2008. trese cijeli svijet.

- Navedeni podaci su realna slika današnjeg bh. društva. Nažalost, nema nikakvog plana i programa izlaska iz života blata u kojem se godinama gušimo tako da će ove brojke iz mjeseca u mjesec biti sve gore i poražavajuće, smatra Mesud Lakota iz Udruženja za zaštitu interesa potrošača u BiH.

Alarmantno stanje

Nadalje, on navodi kako osim činjenice da oko 25 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva, njih 48 posto živi na granici siromaštva dok 20 posto ih se smatra bogatima. Prema tome, tek oko sedam posto stanovništva u BiH smatra se srednjom klasom, koja u normalnim zapadnim zemljama prevladava.
- I ovo pokazuje kako postajemo država ekstremno siromašnih i ekstremno bogatih. Dok u razvijenim zemljama upravo srednja klasa predstavlja dominantnu kategoriju, u našoj zemlji sve više i više postaje endemska vrsta, kategorički poručuje Lakota. Prema podacima raznih udruženja potrošača, ali i općenito nevladinog sektora, realna prosječna plaća u BiH kreće se od 500 do 600 maraka, dok su mirovine između 150 do 300 maraka. Jasno je kako navedene brojke nisu niti približno dovoljne niti za puko preživljavanje, ponajprije što nam je većina cijena u rangu onima iz EU-a. Kada ovome pridodamo oko 560.000 nezaposlenih te podatak kako su za čak 30.000 tvrtki trenutačno blokirani računi, dobivamo kompletnu sliku BiH trenutačno.

- Plaće su male, tvrtke propadaju, nezaposlenost raste, cijene su previsoke, a domaće vlasti zatvaraju oči nad svime ovim. Sve ovo je formula za potpunu propast, tvrdi Lakota.

Socijalni nemiri

Kako bi dočarali o kakvom se povećanju siromaštva u našoj zemlji radi, vratit ćemo se u 2000. godinu, od kada je počelo mjerenje. Naime, upravo te godine u BiH je prema relevantnim pokazateljima bilo oko 15 posto siromašnih. Nadalje, 2007., godinu prije dolaska recesije u BiH, bilo je 18,2 posto siromašnih, odnosno negdje oko 600.000 osoba. Dakle, u samo četiri godine taj broj se popeo za nevjerojatnih 400.000.

- Bojim se da bi se uskoro i u nas moglo dogoditi 'arapsko ljeto'. Svi smo svjedoci posljednjih događanja u arapskim zemljama i u Grčkoj, i to ponajprije zbog ogromnog jaza između bogatih i siromašnih. Potpuno isti situaciju imamo u BiH i mislim da je samo pitanje vremena kada će socijalni bunt dogoditi na našim ulicama, ustvrdio je Lakota. S obzirom na političku situaciju, propadanje gospodarstva, ali, što je možda i najvažnije, nepostojanje apsolutno nikakvog plana i programa razvoja sve navedene brojke bit će gore iz dana u dan.

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list