Izvješće EP o BiH: Centralističke snage opstruiraju provedbu sporazuma iz Bruxellesa

BIH, Sejdić i Finci, neprovođenja presude, Europski suda za ljudska prava, Europski parlament , Vodeći političari u BiH, doris pack, Strasbourg, doris pack, Hrvati u BIH, Europski parlament u Briselu, Europski parlament u Briselu, doris pack, BIH
S 468 glasova za, 80 protiv i 35 suzdržanih u Europskom je parlamentu usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini.

Usvajanje rezolucije prošlo je u sjeni prosvjeda i nemira koji su proteklih dana održani u BiH.

U izvješću se ističe da je Parlament duboko zabrinut zbog toga što politički čelnici triju etničkih zajednica u zemlji i dalje ne pokazuju zajedničku viziju; potiče političke skupine na svim razinama vlasti u državi da pojačaju suradnju i dijalog kako bi prevladali postojeće nesuglasice s ciljem postizanja napretka na putu reformi i poboljšanja života građana BiH; te poziva civilno društvo da se više angažira u naporima za reformu zemlje.

Zastupnici nadalje izražavaju žaljenje što centralističke snage opstruiraju provedbu sporazuma potpisanog u Bruxellesu, 1. listopada 2013., te naglašavaju da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH-a u EU.

Izvješće također poziva šefove vlada i država članica EU-a te ministre vanjskih poslova da pojačaju svoj osobni angažman prema BiH. O raspuštanju Ureda Visokog predstavnika može razmišljati tek kad budu ispunjeni svi preostali uvjeti.

Cjelovito izvješće može se naći na stranicama Europskog parlamenta.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo, eventualno, razmisliti i o trupama EU.

"Razmotrit ćemo stanje u BiH u utorak, 11. veljače, u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo morat ćemo, eventualno, razmišljati o trupama EU, međutim, ne sada", rekao je Inzko.

"Da je 150 ministara koliko ih ima u Federaciji bilo efikasno, ne bi ih palili!", rekao je 65-godišnji austrijski diplomat, koruški Slovenac, u razgovoru za Jutarnji list, dan nakon erupcije nezadovoljstva u nizu gradova Bosne i Hercegovine.