Izricanje presude Lijanoviću 31. listopada

Izricanje presude Lijanoviću 31. listopada

Nakon što je u završnoj riječi, na obnovljenom suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam osoba koje se terete za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, Državno tužiteljstvo zatražilo kazne u skladu sa zakonom, a Obrana oslobađajuće presude i obijanje optužbi, izricanje presude je zakazano za 31. listopad 2019. godine.

Tužitelj Ismet Šuškić je istaknuo kako je organizirana grupa imala cilj da pribavi protupravnu imovinsku korist u većem iznosu, ošteti proračun Bosne i Hercegovine ili neplaćanjem poreza ili poreznom utajom, da su Jerko i Slavo Ivanković Lijanović sve osmislili i organizirali, a ostali bili članovi grupe koji su osnivali veći broj pravnih osoba koja su bila na istoj adresi, javlja Ero.tel.

"Porezni dug jednog pravnog lica ne plaća se državi, nego se prenosi na sljedeće. Iduće pravno lice preuzima i pogon i proizvodnju i radnike, ali ostaje dug prema državi, što je bio cilj. Svjedoci su govorili kako zanoće u jednoj, a osvanu u drugoj tvrtci"– kazao je tužitelj Šuškić i naglasio kako je namjera optuženih bila da što više dokaza sakriju i krivotvore kako bi zameli trag istražnim tijelima.

Tužiteljstvo je predložilo Žalbenom vijeću da zbog opasnosti od bijega odredi pritvor Jerku i Slavi Ivankoviću, jer pored dvojnog državljanstva, dodao je tužitelj, imaju imovinu u Hrvatskoj, za ostale optužene mjere zabrane, a za Mirjanu Šakotu i Mirka Galića izricanje zabrane vršenja poziva djelatnosti.

Mirna Delalić, koja brani Jerka Ivankovića Lijanovića, istaknula je kako je optužnica neodrživa, da ne postoje formalni uvjeti za vođenje krivičnog postupka, jer njen branjenik nije ispitivan na pojedine točke optužnice niti mu je predočen osnov sumnje, što su, prema njenim riječima, okolnosti koje isključuju krivično gonjenje.

"Nijedna točka optužnice ne navodi Jerka kao organizatora, niti što je on to organizirao, niti sadrži osnovne elemente djela organiziranog kriminala. Nije izveden nijedan dokaz na te okolnosti" – rekla je braniteljica i dodala da postojanje više pravnih lica na jednoj adresi ničim nije zabranjeno.

Jerko Ivanković Lijanović je kazao jaji ništa od onog što mu je stavljeno na teret nije uradio, da želi vjerovati kako Žalbeno vijeće neće biti pod uticajem političke konkurencije, kao što je bio slučaj sa Vrhovnim sudom Federacije, te da je “tužitelj iznio laži da on ima imovinu u Hrvatskoj”.