Izolirano 50 zaraženih migranata, situacija loša

migranti

Stanje u Bihaću posljednjih je dana znatno bolje, nema izgreda, ali je stoga iznimno teško u improviziranom kampu na Vučjaku, u kojem već drugi tjedan boravi 750 migranata, piše Večernji list BiH.

Bez uvjeta za liječenje

S humanitarnoga i zdravstvenog aspekta, situacija nije dobra, puno je oboljelih od svraba (šuge), migranti su nezadovoljni. U međuvremenu, na Vučjaku se volonteri Crvenoga križa trude omogućiti bolje uvjete, a uspostavljena je i karantena kako bi se osobe, za koje se sumnja da su zaražene, odvojile od ostalih.

Zbog neodgovarajućih uvjeta i loše higijene, timovi medicinskih radnika ne mogu oboljele liječiti u kampu, zbog čega će se takvi pacijenti prevesti u centre za prihvat migranata u gradu jer njihovu dijagnozu mora potvrditi stručni tim medicinskoga osoblja kojeg u kampu nema.

- Mi smo uradili što smo mogli. Držimo ih na jednoj lokaciji, mijenjamo im odjeću i na taj način smo ih isključili od drugih migranata kako ne bi došlo do širenja zaraze u ovom prihvatilištu - kazao je Midžić, dok s druge strane, ravnateljica bihaćkoga Doma zdravlja ističe kako njezin medicinski tim ne može pružati usluge migrantima na Vučjaku. Nakon što je s ministricom zdravstva, ravnateljem Županijske bolnice i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo obišla ovu lokaciju, uvjerila se kako kamp nije odgovarajući i da ne postoji minimum zdravstvenih uvjeta kako bi zaposlenici Doma zdravlja snosili odgovornost za zdravstveno stanje migranata.

- Mi imamo dogovore s humanitarnim organizacijama, tako da ćemo one ljude kojima je to doista potrebno morati izmjestiti iz takvih neadekvatnih uvjeta i pružiti im zdravstvenu skrb kakvu moraju primiti, ali mi sami na teren ne možemo izlaziti jer apsolutno ništa nećemo moći napraviti u takvim uvjetima. Volonteri Crvenoga križa njima pružaju prvu pomoć, a ostalo će biti na nama, s tim da, ponavljam, mi nećemo na Vučjaku imati svoj medicinski tim jer nema uvjeta za to - kazala je Jasminka Ljubijankić, ravnateljica Doma zdravlja Bihać.

Migranti čine kaznena djela

Međunarodna organizacija za migracije koja skrbi o migrantima u "Biri" i ostalim centrima, na Vučjaku i dalje nije prisutna. Policijski službenici Uprave policije MUP-a US županije od početka godine do 19. lipnja evidentirali su 147 kaznenih djela koja su počinili migranti, od čega najviše 26 kaznenih djela teške krađe i 46 kaznenih djela krađe. Prijavljeno je 164 migranata.

Registrirana su 84 slučaja narušavanja javnoga reda i mira u kojima su migranti počinili 145 prekršaja i 483 ostala događaja - incidenata u koje su bili uključeni migranti. Prema policijskom izvješću, od početka godine do 19. lipnja u Unsko-sanskoj županiji legitimiran je 17.021 migrant.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), na dan 31. svibnja na području US županije u prihvatnim centrima boravilo je 3290 migranata. Prema slobodnoj procjeni, na području Unsko-sanske županije boravi oko 5000 migranata.