Između Hrvatske i BiH od 800 bit će zatvoreno 750 graničnih prijelaza

Između Hrvatske i BiH od 800 bit će zatvoreno 750 graničnih prijelaza
Nakon radnog sastanka što ga je kao predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) imao s Miloradom Dodikom, predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Lagumdžija je novinarima kazao kako su kao čelnici stranaka koje čine šestočlanu vladajuću koaliciju u cijelosti svjesni potrebe da se poduzmu sve mjere kako bi se spremno dočekao ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Stoga je, po Lagumdžijinim rječima, iznimno važno osposobiti najmanje tri granična prijelaza za izvoz roba životinjskog podrijetla iz BiH.

"Potrebna su najmanje tri a optimalno bi bilo četiri", kazao je Lagumdžija, pojašnjavajući kako bi to uz Gradišku trebao biti i prijelaz Izačić-Ličko Petrovo selo te dva prijelaza na ulazu i izlazu koridora V c kroz BiH.

Zamisao BiH je da bi morala postojati još tri prijelaza kojima bi se iz te zemlje u EU mogla izvoziti roba životinjskog podrijetla, no Lagumdžija je u četvrtak pojasnio kako bi se to moglo rješiti i na način da se kamioni ne pregledavaju na granici nego na odredištu kamo je upućena roba koja se prevozi, jer su to pravila koja također dopušta EU.

Pojašnjavajući svoju raniju izjavu kako su za BiH dovoljna i samo dva prijelaza za izvoz hrane u EU, Dodik je kazao kako je pri tom imao u vidu trenutačno stanje izvoza koje je razmjerno malog obujma.

"Nemam ništa protiv otvorenih granica i maksimalnog broja graničnih prijelaza", kazao je Dodik, dodajući kako bi se u BiH ipak moralo više uraditi na poticajima za domaću proizvodnju pa time i za njezin pojačani izvoz.

Lagumdžija i Dodik najavili su kako će tijekom svibnja potaknuti nove razgovore čelnika šest stranaka-članica vladajuće koalicije s ciljem provedbe ustavnih promjena kojima bi se ukinula diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Lagumdžija je pojasnio kako se o mogućim rješenjima razgovara na tehničkoj razini te kako su "stajališta približena".

HINA