Izlasci na sunce opasni po život! BiH pogađa novi toplinski udar!

vrućina, tropske noći, BIH, vrijeme u BIH, vrućina, vrijeme u BIH, vrućina, Elementarna nepogoda, vremenska prognoza, sindikati, Elementarna nepogoda, Split, vrućina, toplinski udar, sunce, BIH, promjena vremena, vremenska prognoza, ljeto, paklene vrućine, toplotni udar, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vrućine, paklene vrućine, ljeto, meteoalarm, vrućina, ljetna vrućina, vrućine, Mostar, vremenska prognoza, ljeto, ljetna vrućina, vrućine, vrućina, BIH, ljetne temperature, temperatura, visoke temperature, zoran vakula, vremenska prognoza, upozorenje, paklene vrućine, Mostar, vrućina, ljetna vrućina, toplinski val, toplinski udar, vremenska prognoza, zoran vakula
Riječ je o fenomenu koji se događa izuzetno rijetko, prema nekim procjenama, tek jednom u 100 godina. Na stranicama hidrometeoroloških zavoda Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine navodi se da je vrijeme izuzetno opasno, te da se vrhunac vrućina može očekivati danas, u subotu i nedjelju, nakon čega bi trebalo doći do blagog osvježenja.

Visoke temperature

U upozorenju se navodi da će se temperatura penjati i do 40 stupnjeva. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život. "Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete koje daju vaša državna tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere", navodi se u upozorenju. Inače prema izvješću Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH jučer su u 14 sati izmjerene sljedeće temperature: Bjelašnica 21; Bugojno 31; Ivan Sedlo 32; Neum 33; Bihać, Sanski Most, Sokolac 34; Sarajevo 35; Gradačac, Livno, Srebrenica, Tuzla 36; Doboj, Trebinje, Goražde 37; Banja Luka, Bijeljina, Stolac 38; Mostar, Zvornik, Čapljina 39; Zenica 40. Padalina do kraja mjeseca neće biti. Prema mjesečnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja kolovoza očekuje nas sunčano i toplo vrijeme. Čak ni jutra neće biti svježa, jer živa u termometru neće padati ispod 20. podioka.

Olakšanje u rujnu

Olakšanje, kažu klimatolozi, dolazi nam u rujnu, kada se očekuje ugodno vrijeme, ali i znatno više padalina. Prva kiša mogla bi pasti već 3. rujna, a osvježenje stiže i polovinom mjeseca. Sjever i zapad primit će standardnu količinu padalina, dok će jača kiša padati u Hercegovini. Stručnjaci se slažu kako je ovo rekordna godina kada su u pitanju temperature, a najstariji građani BiH kažu kako ne pamte ovoliku vrućinu. Hercegovina već tri mjeseca gori, a temperature tijekom dana rijetko padaju ispod 35 Celzijeva stupnja. Hitne pomoći svakim danom bilježe sve veći broj intervencija. Uglavnom se radi o starijim osobama kojima se nikako ne preporučuje izlazak na sunce u periodu od 10 do 17 sati. Liječnici su još jednom upozorili građane da se pridržavaju uputa o ponašanju na vrućinama.

Izvor: vecernji.ba