Izetbegović na odmor otišao službenim vozilima

bakir
Iz njegovog ureda, međutim, jučer su demantirane ove brojke. "Navodi bečkog dnevnika ‘Der Standard' nisu točni. Na putu je duplo manji broj od navedenog", rekli su u Izetbegovićevom ureda, pojašnjavajući da su na putu dva službena vozila i tri pratioca.

Prema pisanju austrijskog lista, Izetbegović se u Beču nalazi na četvorodnevnom odmoru, što nam je i potvrđeno, ali koji se ipak zbog pratnje i službenih vozila ne može smatrati privatnim. Također navode da je od austrijskih vlasti zatraženo da se uzdrže od njihove sigurnosne kontrole, te da nije poznato da li je član Predsjedništva BiH kao privatni građanin platio putne troškove, svoje pratioce i boravak u luksuznom hotelu u Beču.

"U BiH je posjeta kritikovana zbog prazne državne blagajne s obzirom na činjenicu da jedna šestina stanovništva živi ispod granice siromaštva", piše "Der Standard".

U Izetbegovićevom uredu jučer su nam potvrdili da je Izetbegović sa suprugom u privatnoj posjeti, na četvorodnevnom godišnjem odmoru u Austriji, te istakli da osobno plaća troškove njihovog smještaja i boravka.

"Policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji su u pratnji Izetbegovića, pružaju mu, kao članu Predsjedništva BiH, obveznu dvadesetčetvorosatnu zaštitu, na što ih obvezuju odgovarajući zakoni i propisi BiH, kao i međunarodne obveze", navodi se u priopćenju iz Izetbegovićevog ureda.

Austrijski list osvrnuo se i na izvješće Ureda za reviziju institucija BiH, koja je prošle godine objavila da institucije BiH raspolažu sa 3.549 službenih automobila, vrijednih 12,7 milijuna eura.

"U Sarajevu kruže glasine da političari i visoki dužnosnici ne plaćaju samo svoje obroke, nego šalju fakture iz restorana u svoje urede", navodi se u tekstu "Der Standarda", u kojem podsjećaju i na rasipničko ponašanje Vjekoslava Bevande, ministra financija i trezora BiH, čije Ministarstvo je u 2015. godini samo za putne troškove platilo 92.000 eura.

"Nikome nije jasno zašto je Bevanda 15 puta išao u Zagreb, glavni grad Hrvatske, odnosno proveo 48 dana službeno u Splitu. Za automobilske gume potrošeno je više od 5.000 eura", navodi list.

"Der Standard" podsjeća da se Bosna i Hercegovina kao siromašna država oslanja na kredite Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke i da će u javnoj potrošnji morati štedjeti, istovremeno naglašavajući da su nova pravila za službene automobile stupila na snagu 1. siječnja, a da su malo prije toga za parlament BiH nabavljena dva nova službena vozila vrijedna 137.000 eura.

U Berlinu sa tri limuzine Članovi Predsjedništva BiH ‪Bakir ‎Izetbegović, ‪Mladen ‎Ivanić i ‪Dragan ‎Čović polovinom ove godine na razgovore u Fondaciju "Konrad Adenauer" u Berlinu došli su u tri odvojene limuzine. Nakon što je taj prizor vidio poslanik Bundestaga Michael Brandt (CDU), kako je prenio DW, rekao im je da je slika simptomatična za Ustav BiH.

"Ne postoji nijedna zemlja u Europi u kojoj predsjednik države dolazi sa tri limuzine i tri iste zastave. To je rezultat Daytonskog sporazuma. Ta greška mora biti uklonjena", rekao je tada Brandt.

Tijekom te posjete Berlinu članovi Predsjedništva BiH i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, sastali su se sa predsjednikom Njemačke Joakimom Gaukom i kancelarkom Angelom Merkel.