Izetbegović ide, Komšić bolestan, za Radmanovića New York nema smisla

Nezavinse novine pišu kako je u Predsjedništvo poziv stigao tek prije 15 dana, tako da nije bilo vremena za pravovremeno planiranje i organiziranje posjete. Komšićev razlog je puno jednostavniji. U pitanju je bolest.
Koliko to košta?

Banjalučke novine navode i to kako su neki dužnosnici u našoj zemlji poziv na raspravu pod nazivom "Amerika na raskrižju - Daytonski mirovni sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća" dobili još prije dva mjeseca. U ovome bi možda mogao biti razlog Radmanovićeva ignoriranja poziva kao i Komšićeve bolesti.

- Drugi razlog je pitanje smisla putovanja tri člana Predsjedništva na dvosatnu ili trosatnu raspravu u New Yorku. Koliko to košta? Kakvi su rezultati rasprave u nevladinoj organizaciji u vezi s jednim globalnim pitanjem gdje je segment i BiH, upitao je Radmanović.

Članovi Predsjedništva BiH dobili su poziv od nevladine organizacije bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona da sudjeluju na konferenciji.
Predsjednik BiH o glasu Republike Srpske

Radmanović je rekao kako je Predsjedništvo BiH svoje stavove jano prenijelo američkim dužnosnicima jer su u BiH u posljednje dvije godine bili potpredsjednik SAD-a Joseph Biden, državna tajnica Hilary Clinton te njezin zamjenik James Steinberg.

- Rekli smo im stavove potpuno jasno. Ti ljudi utječu na službenu vanjsku politiku SAD, za razliku od onih koji će sudjelovati u ovoj raspravi, jer su to politički i vojni dužnosnici od prije 15 godina, rekao je Radmanović.

Radmanović, koji je rekao kako u Predsjedništvo stalno dolaze pozivi za razne rasprave i okrugle stolove, kaže kako se glas Republike Srpske čuje tamo gdje treba i na pravom mjestu.
Izetbegović će raspravljati

Bakir Izetbegović će se pak u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom te sudjelovati na raspravi.

Izetbegović će govoriti na panelu "Petnaest godina kasnije: podsticanje ekonomskog razvoja i integracije s Europom", na kojem će govoriti i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, te zamjenik državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država James Steinberg. Izetbegović će istog dana imati i bilateralni sastanak sa Steinbergom.

nezavisne novine