Izetbegović, Čović i Ivanić preuzimaju Predsjedništvo BiH

čović izetbegović
... sedam dana nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) objavilo konačne rezultate Općih izbora održanih u BiH 12. listopada. Sljedeće četiri godine članovi Predsjedništva BiH bit će Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić. Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je 247.235 ili 32,86%, Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, osvojio je 128.053 ili 52,2%, Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 317.799 glasova ili 48,69% od ukupno važećih.

Članovi Predsjedništva BiH obavljaju dužnost u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, a ovim aktima propisano je da predsjedatelj Predsjedništva BiH iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva u ovom slučaju to je Bakir Izetbegović.

Konstitutivna sjednica zakazuje se u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost, a tada novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvaćaju dužnost, izgovarajući svečanu prisegu u nazočnosti članova Predsjedništva iz ranijeg saziva nakon čega svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.

Predsjedništvo je najveće zajedničko tijelo izvršne vlasti BiH, predstavlja i simbolizira suverenitet Bosne i Hercegovine, a zadatak mu je koordinirati, odnosno usklađivati rad bh. institucija i braniti interese entiteta, što se odnosi na konstitutivne narode i sve građane.

Između ostaloga je nadležno za vođenje vanjske politike, imenovanje veleposlanika, predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama, vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora te predlaganje godišnjeg proračuna Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara.

Mandat članova Predsjedništva je četiri godine, a bošnjački, srpski i hrvatski član mijenjat će se na poziciji predsjedatelja svakih osam mjeseci, u skladu s Izbornim zakonom BiH.

FENA