Izdvojeno još dva milijuna eura za migrante u BiH: 'Zima dolazi'

Izdvojeno još dva milijuna eura za migrante u BiH: 'Zima dolazi'
Arhiva/Hercegovina.info

Europska komisija je danas priopćila da je zbog sve bliže zime i tisuća migranata u Bosni i Hercegovini izdvojila dodatnih dva milijuna eura u humanitarnoj pomoći.

Time je europska humanitarna pomoć BiH od 2018. dostigla 5,8 milijuna eura, navodi se u priopćenju. "Zima dolazi i povećavamo podršku da bi naši humanitarni partneri mogli da pruže više onima kojima je to najpotrebnije.

Pomoć će se fokusirati na hitnu zdravstvenu zaštitu i raspodjelu vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova.

Ključno je da vlasti hitno osiguraju dodatne smještaje da bi se osigurali sigurni i dostojni životni uvjeti za migrante i izbjeglice u zemlji (BiH)", rekao je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilijanidis.

Navedeno je da je EU od vlasti BiH tražila prijedloge novih lokacija za smještaj migranata i izbjeglica kao i premještaj ljudi iz prihvatnog centra Vučjak na prikladniju lokaciju.

Prema procjenama, navodi se u priopćenju, u BiH ima između 6.000 i 8.000 migranata i izbjeglica kojima je potrebna pomoć, najvećim dijelom u Unsko-sanskoj županiji.

Zbog manjka prostora u prihvatnim centrima, gotovo polovica migranata boravi izvan njih, a oko 3.300 je smješteno u pet centara koje financira EU, prenose agencije.

Financijska pomoć iz EU će biti iskorištna preko agencija UN i nevladinih organizacija koje na terenu već pružaju pomoć migrantima.