Izdavanje bh. putovnica nije upitno do 2022. godine

 Arhivska fotografija
Potvrdio je to za Klix.ba šef ureda direktora Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Goran Rakić.
Prošle godine mediji su mjesecima izvještavali o upitnosti izdavanja putovnica bh. državljanima. Rakić kaže da trenutno nema nikakvih problema u vezi s izdavanjem putovnica.

On je kazao da u vezi s nadležnostima koje prema Zakonu o Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH ima agencija, a koje se odnose na personalizaciju i tehničku obradu putnih isprava, trenutno nema bilo kakvih problema.

"Kao što smo u ranijem razdoblju upoznali javnost, agencija je u ožujku 2018. godine uspješno okončala postupak javne nabavke knjižica za putovnice, na osnovu kojeg je 12. ožujka 2018. godine zaključen okvirni sporazum o nabavci knjižica za razdoblje ožujak 2018. - ožujak 2022. godina", kazao je Rakić.

Dodao je da su zaključivanjem spomenutog okvirnog sporazuma o nabavci knjžica za putovnice izbjegnuti rizici koji bi mogli dovesti u pitanje proces personalizacije i tehničke obrade putnih isprava, a samim tim i postupak izdavanja istih od nadležnih organa, odnosno entitetskog MUP-a Republike Srpske, županijskih MUP-ova i Javnog registra Brčko distrikta BiH.

"Sa zadovoljstvom tvrdimo da izdavanje putovnica u narednom četverogodišnjem razdoblju ne može biti upitno i da će se proces odvijati u skladu s predviđenim procedurama u interesu svih građana Bosne i Hercegovine", rekao je Rakić.

Na pitanje je li Tužiteljstvo BiH izuzimalo ikakvu dokumentaciju u vezi s ugovorom koji je sklopljen s Milbauerom, Rakić je odgovorio da menadžment agencije, na čelu s direktorom Arifom Nanićem primarno vodi računa o zakonitom, transparentnom poduzimanju svih poslova koji su u djelokrugu i nadležnosti agencije.

"Istražni i kontrolni organi na razini BiH postupaju u skladu sa svojim nadležnostima te im u tom smislu agencija sa svim svojim kapacitetima stoji na raspolaganju", kazao je Rakić.

Na upit kada se može očekivati da IDDEEA "preuzme" izrađivanje putovnica. On je odgovorio da agencija nije nadležna za "izradu" knjižica za putovnice, nego samo za proces personalizacije i tehničke obrade putovnica.

"Pored toga, s obzirom na specifičnost postupka izrade knjižica za putovnice, zaštitne elemente koji se nalaze na knjižicama, tehnologiju koja se koristi, realno je u narednom razdoblju teško očekivati da IDDEEA može, kako vi kažete, "preuzeti" i proces izrade knižica za putovnice", rekao je Rakić.

Zaključio je riječima da ono što je bitno jeste da Agencija trenutno sve poslove iz svoje nadležnosti neometano obavlja te će svakako i u narednom razdoblju u svim segmentima njihovog rada nastojati pratiti standarde, usvajati nove trendove i pružati najbolje usluge svim organima - subjektima s kojim surađuje, primarno u interesu države Bosne i Hercegovine i njezinih građana.