Izdano narančasto upozorenje: Očekuju se novi snijeg i olujni vjetrovi

prometna nesreća, subota, ozljede, teže ozljede, promjena vremena, zahlađenje, autocesta, autocesta A1, autocesta A7, Gorski kotar, upozorenje, narandžasto upozorenje
Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za dijelove BiH gdje se u petak predviđaju veće količine snježnih padavina i vjetrovi koji će puhati brzinom do 70 km/h. Posebno će biti otežana situacija u planinskim dijelovima gdje će na već postojeći bijeli pokrivač pasti dodatnih 30 cm snijega, piše Klix.ba.

Prema podacima s karte meteoalarma, na području Sarajeva i Tuzle očekuje se novih 15 cm snijega, dok će na okolnim planinama i naseljima biti i do 30 cm. U Višegradu i Foči se očekuje novih 30 cm snijega u gradu, dok se u planinskim dijelovima očekuje i do 50 cm.

U Livnu će biti vrlo niske temperature i udari vjetra jačine između 50 i 70 km/h, što će dodatno pogoršati već tešku situaciju. Nastava je već bila odgođena u osnovnim i srednjim školama, a sela su odsječena od svijeta. Na području općine Glamoč zbog snježnih nanosa proglašeno je stanje elementarne nepogode, visina snijega je veća od jednog metra. U općini Bosansko Grahovo sva sela su pod snijegom koji je doseže i do metar visine.

Odsječeno je i selo Kamenica u općini Pale, pa su im pripadnici Federalne uprave civilne zaštite jučer dostavljali hranu i lijekove probijajući se do njih na motornim sankama. U području općina Pale proglašeno je Stanje prirodne nesreće.

I na području Mostara se očekuju udari vjetra do 70 km/h, a izdano je upozorenje i za područje Trebinja gdje se očekuje vrlo jak sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima od 65 km/h.

Republička uprava civilne zaštite RS izdala je upozorenje na najavljene vremenske uvjete. Iz RHMZ rečeno im je da se očekuju smetovi i olujni vjetrovi, te niske temperature.

"Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske skreće pažnju službama za održavanje puteva u zimskim uvjetima, nadležnim organizacijama za isporuku energenata i vode potrošačima da uzmu u obzir najavljene meteorološke uvjete kako bi svoje zadatke efikasnije izvršili. Građanima savjetujemo da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru planiraju u skladu sa ovim potencijalno opasnim vremenskim uvjetima", kažu iz RUCZ RS.

Timovi civilnih zaštita i spasilačkih službi širom BiH su u pripravnosti.