Izbjeglice iz Sirije počele stizati i u BiH. Izabrali neobičan način puta

Izbjeglice iz Sirije počele stizati i u BiH. Izabrali neobičan način puta
zrakoplovom, potvrdio je Izet Nizam, direktor Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Nizam je kazao kako je skupina od deset državljana Sirije u utorak stigla u Sarajevo redovitom zrakoplovnom linijom iz Istanbula, a odmah nakon toga svi su se taksijem zaputili ka Srbiji, gdje su se priključili izbjegličkom valu onih koji se pokušavaju domoći Europske unije.

"U Srbiji su izrazili želju za azilom. O tome nas je izvijestio MUP Srbije", kazao je Nizam.
Neobično je to što su svi Sirijci u BiH stigli s urednim turističkim vizama. Utvrđeno je kako su im one izdane u bosanskohercegovačkom veleposlanstvu u Abu Dhabiju i to na temelju turističkog vaučera kojega su im dali iz jednog sarajevskog hotela.

U Službi za poslove sa strancima sada pokušavaju utvrditi je li na sličan način u BiH ušlo još Sirijaca. Odlučili su i prekinuti praksu ovjeravanja pozivnih pisama državljanima rizičnih zemalja, što je za njih do sada bio način dobivanja viza za ulazak u BiH.

Pretpostavlja se kako su Sirijci koji su u utorak ušli u BiH turističke vaučere dobili prije nego je takva mjera stupila na snagu, no Nizam ne isključuje mogućnost postojanja organiziranog lanca krivotvoritelja takvih dokumenata pa se i to sada detaljno istražuje.
Nizam je potvrdio kako sigurnosne službe u BiH i dalje rade na pripremama za prihvat mogućeg većeg broja izbjeglica. Kazao je kako je procjena da bi izbjeglice mogle krenuti ka BiH onog trenutka kada Mađarska u cijelosti zatvori svoje granice za njihov prolazak.

Hina