FOTO  Izaslanstvo HDZ BiH na otvaranju manifestacije Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015.

HDZ BiH, dr. Dragan Čović,  Dani berbe grožđa Brotnjo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović ove godine je i generalni pokrovitelj jubilarne 60.-te manifestacije „Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015."
Okupljanje je započelo ispred srednje škole fra Slavka Barbarića odakle su svi sudionici manifestacije svečanim mimohodom krenuli na Broćanski trg gdje je svečano otvorena manifestacija. Nekoliko tisuća gostiju, prijatelja, uzvanika i posjetitelja, te brojne folklorne skupine iz BiH i Republike Hrvatske, uveličali su ovu čitlučku tradicionalnu manifestaciju.

Na ovim, 60. jubilarnim Danima berbe grožđa u Čitluku, u ime domaćina obratio se načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić.

Zamjenica predsjednika HDZ BiH i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH Borjana Krišto sinoć je svečano otvorila službeni dio jubilarne, 60. kulturno-turističke i gospodarstvene manifestacije ‘'Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015, te kazala: „Ne čudi što je ova manifestacija prepoznatljiva u BiH po prezentiranju tradicijskih, kulturnih, turističkih i gospodarskih vrijednost, a naravno i brotnjačkog duha, poduzetničkog, koji se osjeti i vidi na svakom koraku. Ovaj program koji je sadržajan i bogat uistinu doprinosi značaju, nadilazi okvire i govori o tome da turizam, tradicijska baština, kultura i gospodarstvo uistinu idu zajedno. S toga sa jednom posebnom željom da ova tradicijska manifestacija nastavi živjeti u budućnosti, da bude na ponos ovog kraja, ove općine, Hercegovine, ali i cijele BiH. Da povezuje i okuplja krajeve i ljude, a da za sve to ima potporu nas, misleći prvenstveno na predstavnike vlasti. Ja ovu kulturno turističku, gospodarsku manifestaciju "Dani berbe grožđa Brotnjo 2015" proglašavam otvorenom. A svima vama poštovani prijatelji od srca želim svako dobro i puno uspjeha".

Nakon službenog otvaranja 60. Dana berbe grožđa - Brotnjo 2015, izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a obišlo je vinare i kušali njihova vina.
Na smotri folklora, koja se održala odmah nakon otvaranja manifestacije, nastupilo je 11 HKUD-ova, a nastupili su brojni pjevači gange i bećarca, diplari, guslari, izvođači kolanja, truse i tarabana, humoristi i zabavljači te folklorne i pjevačke skupine i pojedinci, koji su predstavili izvođenjem drevnih običaja svojih krajeva, uglavnom vezanih za berbu grožđa i njegovu preradu u mlado vino.
Grupa ''Nešto između'' nastupila je kao predgrupa Općoj opasnosti, koja je zabavljala Brotnjake i njihove mnogobrojne goste.

„Vidim da je ova godina bila odlična, pa se nadam da ćemo imati izraženije zadovoljstvo već najesen kad vino završi u buradima. Naravno da mi moramo pomoći, zato smo svi ovdje zato sam i pokrovitelj jedne ovakve manifestacije. Da vrata hercegovine otvorimo širom svijeta. nedavno sam bio u Kini i kada sam predsjedniku Kine rekao kako ćemo mu pokloniti naše proizvode iz Hercegovine, naše vino sa naglaskom na blatinu i žilavku. Gdje god odemo treba se čuti taj glas. Ja ću već sljedeći tjedan biti u New Yorku i siguran sam da ćemo glavnom tajniku UN-a ponjeti par boca vina iz Hercegovine. Da ta poruka iz Hercegovine ode na jedan takav način. Naša Gospa, naši plodovi sa ovih njiva, ono što je dala zemlja, sunce i žuljevi sa vrijednih ruku ja vjerujem da će nas ostaviti zauvijek na ovim prostorima. Ovdje mladi ljudi imaju budućnost, a mi im trebamo samo otvoriti vrata u BiH da se osjećaju svoji na svome i da njihove kvalitete dođu do izražaja", kazao je dr. Dragan Čović okupljenim medijima nakon otvaranja manifestacije.