FOTO  Izaslanstva HDZ-a i HNS-a BiH i HDZ HR na 19. obljetnici oslobođenja Jajca

hdz jajce

Predsjedništva BiH, i izaslanstvo sestrinske stranke HDZ RH, predvođene predsjednikom Tomislavom Karamarkom, boravili su danas na 19. obljetnici oslobađanja Jajca.

Prije svih svečanosti koje su upriličene u povodu 19. obljetnice oslobođenja Jajca, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović poklonio je predsjedniku HDZ RH Tomislavu Karamarku monografiju „Hercegovina zemlja vina", koja je osvojila prestižnu nagradu Prix de l'OIV 2012 koju dodjeljuje Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.

Predsjednik Karamarko potpisom na promotivni materijal dr. Dragana Čovića, dao je maksimalnu potporu dr. Čoviću na kandidaturi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i radu koji koalicija HDZ-a i stranaka okupljenih u HNS-u BiH provode unutar cijele BiH za jedinstvo i ravnopravnost hrvatskog naroda.
Svečanost obilježavanja proslave 19. obljetnice oslobođenja Jajca od srpskog okupatora u zajedničkoj vojno - redarstvenoj akciji HV-a i HVO-a „Maestral", započela je svečanim mimohodom do Crkve Uznesenja BDM u Jajcu, gdje je služena misa zadušnica za sve poginule civile i branitelje u akciji oslobođenja Jajca.
Misno slavlje predvodio je fra Pero Karaica, on je pozdravio nazočne branitelje, okupljene članove političkog, vojnog i kuturnog života, te uputio zahvalu onima koji svoje živote položili za svoje ljude u Jajcu.

Fra Pero se zahvalio izaslanstvu Hrvata, predsjedniku Karamarku koji dolazi podržati ove ljude u Jajcu i BiH, i zamolio političke predstavnike da svi skupa doprinose boljem i kvalitetnijem životu ovoga kraja, a napose Hrvata u BiH.
Gvardijan Fra Zoran Mandić, nakon misnog slavlja razgovarao je kratko s predsjednikom Čovićem i predsjednikom Karamarkom u Franjevačkom samostanu u Jajcu.
Izaslanstva HDZ-a i HNS-a BiH i HDZ-a RH položili su vijence na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Jajca.
Dom kulture bio je premal, da primi sve nazočne na Svečanu akademiju, nazočne na akademiji najprije je pozdravio Ivo Šimunović, predsjednik Udruge 13. rujan koja je organizator obilježavanja godišnjice oslobođenja Jajca, govoreći na svečanoj akademiji Šimunović je naglasio i da su Hrvati iz Jajca prognani krajem listopada 1992. godine, a u svoj grad, kako je kazao najljepši na svijetu, vratitili su se 13. rujna 1995. godine.

Predsjednik HDZ RH Tomislav Karamarko kazao je okupljenima da su upravo Hrvati iz BiH među prvima stali u obranu Hrvatske od srpskog agresora. Karamarsko je citirao i pokojnog Franju Tuđmana, prvog predsjednika RH, koji je hrvatsko pitanje doživljavao kao jedinstveno putanje koje se tiče Hrvata od Istre preko Vukovara sve do BiH. „Mi smo jedan narod koji živi u dvije domovine, a naše jedinstvo preduvjet je napretka ali i opstanka Hrvata i ovdje u BiH. Hrvatski branitelji koji su branili i obranili RH i BiH od srpskog agresora željeli su da Hrvati u BiH danas budu ravnopravni. Naša je obveza izboriti se za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Ako nas pitate hoćemo li se miješati u unutarnje stvari BiH ja kažem da nećemo u pitanjima kao što su infrastruktura i slično, ali hoćemo i naša je ustavna obveza umiješati se kada je jednakopravnost Hrvata u BiH ugrožena, kada Hrvati u BiH žele ostvariti pravo na svoj jezik, medije, kulturu", istaknuo je predsjednik HDZ RH Karamarko.

Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović govorio je o žrtvi hrvatskih branitelja danoj za oslobođenje Jajca i obranu BiH. „Siguran sam da hrvatski branitelji nisu mogli ni slutiti da ćemo 19. godina poslije još govoriti o jednakopravnosti Hrvata u BiH, o odlasku Hrvata iz BiH, o reviziji hrvatskih branitelja, pravu na svoj TV kanal kojeg u EU imaju sve nacionalne manjine, pravu na jezik i kulturu. Naša je obveza i dužnost, vratiti čast i dostojanstvo politici koja će znati odgovoriti izazovima današnjeg vremena isto kao što su i naši branitelji znali 90-ih godina časno braniti svoju domovinu. Obećavam vam da ćemo dogodine, na 20. godišnjicu oslobođenja Jajca imati dan hrvatskih branitelja u BiH, a pokrovitelj manifestacije uz HNS BiH bit će i hrvatski član Predsjedništva BiH", zaključio je predsjednik Čović.
Nakon svih manifestacija, Mladež ŽO HDZ BiH ŽSB, upriličili su sportske igre, na kojima ih je pozdravio i predsjednik Čović.