Iz sukoba SDP-ovog dvojca, Željka Komšića i Zlatka Lagumdžije, mogli bi "profitirati" Hrvati!?

On je, već izjavio kako nacrt proračuna neće dobiti njegovu podršku u Predsjedništvu BiH. Osim Komšića proračun neće podržati ni Bakir izetbegović. Stvari će se tako, po svemu sudeći, vratiti na početak.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnk.ba

Na pitanju proračuna, sukobili su se koalicijski partneri na federalnoj i državnoj razini SDA, koja smatra da reducirani proračun "slabi državu, a jača entitete", i SDP, koji je stao uz ostale članice vladajuće šestorke na državnoj razini. Međusobne optužbe dužnosnika diju stranaka, za sada nisu dovele do raskida koalicije, koja je, podsjetimo, načeta na razmimoilaženju oko federalnog zakona o unutranjim poslovima.

No, iza scene sukoba SDP-a i SDA, otvoren je još jedan sukob- unutar SDP-a - uzmeđu Lagumdžije i Komšića. Premda se, na "prvo čitanje" čini kako je Predsjedništvo SDP-a prihvatilo Komšićev stav, pažljivijim iščitavanjem priopćenja sa sjednice Predsjedništva SDP-a uočava se razlika između stava vrha SDP-a i Komšićeva stava. Vrh SDP-a usvojio je zaključak o potrebi izmjene člana IX stava 2 Ustava BiH, koji ne dozoljava smanjenje plaća državnim dužnosnicima, ali usvajanje proračuna nije uvijetovao izmjenom Ustava. Komšić, međutim, jeste. On je, nedosmisleno, u izjavi za TV1, poručio kako neće podržati nacrt proračuna, bez prethodne izmjene Ustava.

Pitanje proračuna Komšiću se, izgleda, učinilo pogodnim za početak kampanje za predsjednika SDP-a i "pokazivanje mišića" svom nominalnom šefu Zlatku Lagumdžiji. "Nisam kukavica, ići ću do kraja, borit ću se za mjesto predsjednika Partije", otkrio je svoje namjere Komšić, nakon što je podnio, pa pod "optužbama drugova za kukavičluk i izdaju", povukao svoju ostavku na mjesto dopredsjednika SDP-a".


Čini se kako je Komšić procijenio kako je trenutak za otpočinjanje borbe, protiv Lagumdžije. I sebe samog, dosadašnjeg, onakovog kakvim ga projektirao njegov politički otac . Komšić svojim biračima, a i članstvu SDP-a želi pokazati kako nije "Zlatkov mali od kužine", već "pošten predsjednik". "Ako će se smanjivati plaće državnim službenicima, onda se moraju smanjivati i funkcioniramima, Komšićev je stav- moto, koji članstvu i biračima SDP-a treba pokazati tko je istinski borac za "državu za čovjeka", a tko "za državu za funkcionera".


Kakvi su izgledi da se usvoje ustavne promijene, koje traži Komšić da bi podržao proračun, može se procijeniti iz činjenice da je daytonski ustav samo jednom izmjenjen u posljednjih 17 godina u Parlamentu BiH. I Komšić je toga svjestan, no istovremeno je i svijestan kako je ovo trenutak da pokaže kako "više neće šutiti i slušati što mu šef kaže". Trenutak je za otpočinjanje kampanje za šefa SDP-a i za novi mandat u Predsjedništvu BiH.

Zlatko Lagumdžija, koji je miloševićevskim metodama od Nijaza Durakovića preoteo SDP- pokazao je, pak, u proteklih desetljeće i pol kako ne trpi ni disonantne tonove, a kamo li otvoreno suprostavljanje njegovim odlukama i politici. To najbolje znaju Nermin Pećanac, Miro Lazović, Ivo Komšić, koji su "izbačeni" iz SDP-a i to kad se činilo da je Lagumdžija već poražen. No, Lagumdžija ne želi pokazivati nervozu, niti još ulaziti u otvoreni obračun s Komšićem. dapače, pokušava prikazati kako je sve uredu između Komšića i njega.


Lagumdžiji, koji ima snažanu strast za politikom i liderstvom, sigurno, međutim, ne pada napamet bez borbe prepustiti mjesto onom tko ga je on, u političkom smislu stvorio, kako istrument politike dekonstituiranja Hrvata u Predsjedništvu BiH.

I kako što je prilično jasno da Komšić, imidžom "istinskog bosanskog patriote", "Hrvata po mjeri raje", "poštenjačine", "borca za obespravljene i gladne radnike" povukao SDP za sobom, s jednakom sigurnošću se, također, može tvrditi kako Komšić bez SDP-a "nije ništa".


Željko Komšić, kao predsjednik, po članstvu i biračkom tijelu predominantno bošnjačkog SDP-a? To je malo vjerojatno. Lagumdžija to zna.

Komšiću će zato "porezati krila" na njegovoj drugoj uporišnoj točki- kandidaturi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Prema informacijama izvora Dnevnik.ba, bliskog vrhu SDP-a, Lagumdžija to može napraviti podrškom prijedlogu izmjena izbornog zakona, po kojima bi u Federaciji BiH postojale dvije izborne jedinice; jedna hrvatska, iz koje bi se birao hrvatski član Predsjedništva, i druga bošnjačka za izbor bošnjačkog člana Predsjedništva. Odbacit će time optužbe da je protiv ravnopravnosti Hrvata i, elegantno, se rješiti Komšića

S obzirom da je na proteklim izborima Komšić dobio, ne više od, 1,5 posto glasova hrvatskih birača, jasno je da on nema nikakve šanse biti izabran u većinski izbornoj hrvatskoj jedinici.

Tako bi se, ostvare li se predviđanja, iz sukoba Komšića i Lagumdžije, moglo izroditi i nešto dobro- izjednačavanje pozicije Hrvata s druga dva naroda u BiH u mogućnosti da izaberu svog predstavnika u Predsjedništvo BiH.