Iz Goražda prijete blokadama ako im SIP 'uzme' hrvatsko mjesto

Iz Goražda prijete blokadama ako im SIP 'uzme' hrvatsko mjesto
Članovima SIP-a prijeti se kaznenim progonom i tužbama ako svojom odlukom ne propišu neustavnu odredbu o izboru najmanje jednog izaslanika svakog konstitutivnog naroda iz svake županije. Usto, inzistiraju na primjeni popisa iz 1991. godine, iako je i vrapcima na grani jasno da ta nacionalna struktura ni izbliza ne odgovara stvarnom stanju u županijama danas.

Naravno, cilj je jasan. Već više puta oprobanim inženjeringom izabrati "svoje" Srbe, "ostale" i posebno Hrvate u federalni Dom naroda te dodatno spriječiti legitimno nacionalno predstavljanje u institucijama vlasti. O čemu se radi, najbolje se vidi na primjeru Bosansko-podrinjske županije gdje žive slovom i brojem 23 Hrvata. Odatle, već tradicionalno, Bošnjaci biraju Bošnjaka da predstavlja Hrvate u Domu naroda. A tako bi i nastavili pa su zaprijetili blokadom izbora izaslanika ako im se, sukladno popisu stanovništva iz 2013. godine, oduzme privilegija izbora hrvatskog predstavnika. Kako su objavili, rukovodstva SDP-a i DF-a Goražde razmatraju mogućnost zakazivanja žurne izvanredne sjednice Skupštine Bosansko-podrinjske županije "u povodu najava SIP-a BiH da dodjeli mandate izaslanicima u Dom naroda FBiH sukladno popisu stanovništva iz 2013. godine".

- Ustavom FBiH propisano je da se mandati dodjeljuju na osnovi popisa stanovništva iz 1991. godine sve do provedbe aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma. Mi ćemo zatražiti službeno zakazivanje sjednice, predložiti Skupštini BPŽ-a da blokira izbor izaslanika u Dom naroda FBiH iz ostalih konstitutivnih naroda, čime ne bi mogao biti formiran Dom naroda FBiH, a time ni izabrana Vlada FBiH - izjavio je za Klix.ba Suad Došlo iz SDP-a Goražde.
Kazao je da to "praktički znači formiranje trećeg eniteta, a to je uvod u raspad BiH".

- Nisam siguran da to razdruživanje može biti na miran način, zato mi upozoravamo SIP BiH da primijeni odredbe Ustava FBiH u kojem je propisano da svaka županija u FBiH delegira najmanje jednog izaslanika iz svih triju konstitutivnih naroda u Dom naroda FBiH - rekao je on.

Osim što je izložen pritisku bošnjačkih političkih struktura, SIP je podijeljen i unutar sebe. Bošnjački članovi SIP-a faktički podupiru stavove koje javno iznose bošnjačke stranke, dok su svi ostali pri stavu da se raspodjela mandata treba temeljiti na posljednjem popisu stanovništva, kao što piše i u Izbornom zakonu. SIP BiH već godinama primjenjuje popis iz 2013. godine kao referentan kod svih imenovanja unutar izborne administracije. No, osim što nije dobro da SIP na bilo koji način preuzima ingerencije zakonodavca, a to je Parlamentarna skupština BiH, izvjesno je da će odluka, kakva god bila, biti sudski preispitivana. Pitanje je samo tko će zbog kakve odluke podnijeti sudsku žalbu.