Ivo Miro Jović: "Međumuslimanski dogovor i avantura SDA i SDP-a"

...drugim sredstvima, ocijenio je u nedjelju Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a.

Ivo Miro Jović iz HDZ BiH smatra da je neprihvatljivo da SDP BiH, koja, kako tvrdi, ima potporu manje od jedan posto pripadnika jednog naroda, u ime tog naroda predlaže mandatara.

"Nisu svjesni u kakvu avanturu ulaze. To je međumuslimanski dogovor SDA i SDP-a, koji ne može proći", rekao je Jović, pišu "Nezavisne" u izdanju za ponedjeljak.

Bakir Izetbegović, novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH i kadar SDA, kaže da je još preuranjeno govoriti o konkretnim pozicijama, ali da će on poštovati sve ono što odluče organi stranke i predsjednik stranke. "Znate da imamo kompleksnu situaciju u BiH. SDA će u svakom slučaju nastojati biti stabilizator", rekao je Izetbegović.

Slobodan Popović, potpredsjednik SDP BiH, ističe da ta stranka odbija da prihvati princip da postoji ekskluzivitet određenih političkih stranaka na pripadnike određenih naroda.

"SDP nikad neće prihvatiti da Bošnjake mogu predlagati samo bošnjačke stranke, Srbe samo srpske, a Hrvate samo hrvatske. Jer kad bismo prihvatili tu vrstu politike, mi bismo onda morali da ukinemo u našim programskim opredjeljenjima odrednicu koja govori da smo mi politička stranka čitave BiH, i svih građana i svih naroda", rekao je Popović, dodajući da je njihov kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i dalje Zlatko Lagumdžija, lider SDP BiH, i da će to i ostati u razgovorima koji slijede.