Ivo Josipović prvi hrvatski predsjednik koji ide kod Dodika

Ivo Josipović prvi hrvatski predsjednik koji ide kod Dodika
Franjo Tuđman, kao ni njegov nasljednik Stjepan Mesić, nisu nogom kročili na tlo entiteta iz kojega je u proteklom ratu etnički očišćeno gotovo 200.000 Hrvata, a ni prijašnje vlasti u Zagrebu nisu previše učinile kako bi se Hrvati Bosanskog Broda ili Dervente, gdje su 1991. bili većina, vratili svojim domovima.

Da će Josipović posjetiti Banju Luku potvrdio je i banjolučki biskup Franjo Komarica koji uporno upozorava na teška kršenja prava Hrvata katolika.

– U BiH se bezdušno gazi hrvatski narod. Očekujem da će se idućih dana u tome smjeru nešto promijeniti. Najavljuje se posjet predsjednika Josipovića, ne samo Sarajevu nego i Banjoj Luci. Očekujem da se napokon okrene novi list i otvore vrata masovnijem povratku Hrvata iz RS-a, rekao je biskup Komarica. Josipović je prigodom posljednjeg posjeta Sarajevu žaljenjem za ratnim zločinima te posjetom mjestima stradanja Bošnjaka i Hrvata u središnjoj Bosni zaradio velike kredite te se predstavio kao važan čimbenik u stabiliziranju ukupnih prilika u regiji. Zaokret u Zagrebu, ali i Beogradu, pozdravio je u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti i visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko je ocijenio da predsjednik Josipović te njegov kolega Boris Tadić u znatnoj mjeri pomažu stabiliziranju ukupnih prilika te pridonose smanjenju napetosti. Josipović i ovoga petka, kao i prigodom prvog posjeta, ipak najprije dolazi u glavni grad BiH, na zasjedanja Igmanske inicijative, gdje će se sastati s tročlanim Predsjedništvom BiH – Harisom Silajdžićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem – te srbijanskim i crnogorskim kolegama Borisom Tadićem i Filipom Vujanovićem. U subotu će se u Banjoj Luci sastati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, s kojim je Mesić imao oštre polemike, gotovo na granici rata. Josipović će u RS-u obići i nekoliko povratničkih hrvatskih naselja te razgovarati sa svećenicima u župama Derventi i Plehanu.