Ivo Josipović je najprije trebao u Bleiburg

Hrvatske stranke u BiH pozitivno su reagirale na najavu da će predsjednik Republike Ivo Josipović odati počast žrtvama hrvatsko-bošnjačkoga rata u BiH, a i sve su druge reakcije isključivo pozitivne, rečeno je u uredu predsjednika Republike, gdje je najavljen službeni predsjednikov posjet BiH u srijedu i četvrtak.

Među hrvatskim političkim strankama Josipovićeva bosansko-hercegovačka turneja dobro je odjeknula. Njegov posjet Ahmićima i Grabovici nikome nije sporan, osim možda potpredsjedniku HDZ-a Andriji Hebrangu koji upozorava da je predsjednik morao prethodno obići još jedno mjesto masovnog stradanja, piše Novi list.

Hebrang tvrdi kako je lijepo da Josipović ide u Jasenovac, 'to je za svaku pohvalu'. Podržava i njegov odlazak u Ahmiće, stratište nevinih ljudi. Tu, tvrdi, nema ništa sporno. Ali smatra da je predsjednik morao pronaći vremena i za posjet Bleiburgu i pokloniti se žrtvama komunističkih zločina. Objašnjava Hebrang i kako bi po nekom političkom značenju Bleiburg ipak trebao biti prije Ahmića.

Saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine, predsjednik SDA za Hrvatsku Šemso Tanković, priznaje da je na nedavnim predsjedničkim izborima glasao za Milana Bandića, ali sada zdušno podržava Josipovića.


- Čelnici Europske unije i sama Unija daju jasnu potporu ulasku Hrvatske, pri čemu inzistiraju na kriterijima, a to korespondira s našom odlučnošću da se dobro pripremimo za članstvo - rekao je Josipović.

Taknović je objasnio kako predsjednik radi pozitivne stvari, te potpuno podržava njegov odlazak u Ahmiće i Grabovicu. Naglašava da će Josipović, akonastavi takvim tempom biti sigurno zapamćen kao stvaratelj pozitivnog ozračja u odnosima sa susjednim zemljama.

Josipović neće posjetiti poručje sprskog entiteta

Josipović će u srijedu u Sarajevu razgovarati s članovima Predsjedništva BiH te održati govor u državnom parlamentu, koji u Josipovićevu uredu drže naročito važnim. U četvrtak će predsjednik posjetiti općinu Vitez, a potom će u Ahmićima odati počast ubijenima u hrvatskome ratnom zločinu nad Bošnjacima.

Poštovanje žrtvama bošnjačkih zločina Josipović, zbog logističkih razloga, neće odati u Grabovici kod Mostara, nego u Križančevu selu blizu Ahmića.

Iz Uredu predsjednika poručili su kako je poruka ista. Iz srednje Bosne Josipović će otići u Mostar, gdje će prelaskom Starog mosta simbolično demonstrirati privrženost jedinstvenome Mostaru, piše Novi list.

Članovi Ureda tvrde kako predsjednik u BiH odlazi s porukama potpore euroatlantskom putu BiH, suradnje i poštovanja teritorijalne cjelovitosti susjedne zemlje. Zanimljivo je da predsjednik, premda će se susresti s hrvatskim dužnosnicima iz Republike Srpske, tijekom prvoga službenog posjeta BiH neće otići na područje srpskoga entiteta.