Istraživanja pokazuju da je u BiH svaka druga žena nakon 15. godine iskusila neki oblik nasilja

nasilje nad ženama, BIH, interpol, tjeralica, nasilje nad ženama, pokušaj silovanja, državljanin hrvatske, optužba, zlostavljanje, Split, djeca, silovanje, droga

Istraživanja pokazuju da je u BiH svaka druga žena nakon 15. godine iskusila neki oblik nasilja, što ukazuje na ozbiljnost ovog problema, priopćeno je iz Ureda Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH.

- Patrijarhalni stavovi prema kojima se žene ne promatraju kao ravnopravne s muškarcima prisutni su u različitim društvenim sferama, uključujući obitelji, obrazovni sustav, i medije - navode iz ovog ureda povodom početka kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", javlja Srna.

Globalna akcija, koja traje od 25. studenoga Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca Međunarodnog dana ljudskih prava, širom svijeta poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kampanju u BiH pod motom "Isključimo stereotipe i nasilje" realizira Ured Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH u suradnji s partnerima.

U okviru kampanje bit će održane prezentacije u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu, koje će biti prilika da građani, posebno mladi, čuju više o tome što su rodni stereotipi, na koji način dovode do nasilja nad ženama i djevojčicama i kako djelovati preventivno.

Prezentacija u Banja Luci održat će se u ponedjeljak, 25. studenoga u Gradskom pozorištu Јazavac s početkom u 14 sati. Predstavnik Ureda Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH David Sanders rekao je povodom početka kampanje da svi u zajednici, uključujući muškarce i mlade ljude, trebaju preispitati i mijenjati rodne stereotipe koji dovode do nasilja.

- Јako je važno razgovarati s mladima i ohrabrivati generacije koje dolaze da grade budućnost bez nasilja nad ženama i djevojčicama - rekao je Sanders.