Ismijavanje zakona radi fotelja u Elektroprivredi

Skupština državne elektroenergetske tvrtke birala je jučer novi, po nalogu Od OHR-a nametnute Vlade Federacije, "Privremeni" nadzorni odbor. Seid Kapetanović, nominirani predstavnik većinskog kapitala, odbio je kandidaturu, a mali dioničari se nisu dogovorili o svom predstavniku piše Poslovni portal ba.

Sjednica Skupštine hitno je sazvana kako bi OHR-ova koalicija smijenila dosadašnji Nadzorni odbor i što prije imenovala novi menadžment umjesto Amera Jerlagića.

Od OHR-a nametnuta Vlada zamislila je kako će novoimenovani Nadzorni odbor obavljati dužnost u narednih 60 dana sa zadaćom "provedbe proceduru izbora novog nadzornog tijela na rzdoblje od četiri godine".

Za razliku od sedam statutom tvrtke predviđenih članova, "Privremeni" nadzorni odbor čine njih pet: Enver Agić, Jakub Dinarević, Kemal Sikirić, Bahrija Šarić i Sanel Buljubašić. Peti predstavnik iz reda većinskog vlasnika trebao je biti Izudin Kapetanović, a predstavnici manjinskih dioničara nisu delegirali svog člana.

Prema pisanju Nezavisnih novina, Izudin Kapetanović, direktor Solane Tuzla i bivši federalni premijer i ministar industrije, energije i rudarstva, odustao je od kandidature, o čemu je pisanom izjavom obavijestio Vladu FBiH u petak. U izjavi, Kapetanović je naveo kako je odustao zbog osonih razloga, a mediji spekuliraju i o sukobu interesa. Resorno ministarstvo obavijestilo Skupštinu o ovome događaju, pa su dioničari umjesto o glasanju za šest kandidata odlučivali o ostaloj petorici.

Izbor privremenog Nadzornog odbora omogućen je nakon što su prihvaćene ostavke koje su ponudili dosadašnji članovi ovog tijela Enver Agić, Zehrudin Sikira, Adil Trgo, Elvir Čizmić, Zoran Mandelbaum i Fikreta Bešović. Dnevnim redom bilo je predviđeno i da se glasa o njihovom povjerenju, ali pošto su razriješeni po osnovu davanja ostavki za tim nije bilo potrebe.


Igre na ismijavanju zakona se nastavljaju

Rizah Softić, zastupnik jednog od malih dioničara, kazao je da je izbor krnjeg Nadzornog odbora nezakonit obzirom kako je Vlada donijela odluku o imenovanju šest kandidata, ali je suprotno tome na sjednici Skupštine glasovano o petorici.

"Kapetanovićevu ostavku morala je potvrditi Vlada, a to nije učinjeno i stoga je najbolje bilo sjednicu Skupštine prekinuti i nastaviti za 15 dana", objasnio je Softić. Dodao je i kako je nelogično što je razriješen Nadzorni odbor, a o njegovom učinku raspravljaće se na sljedećoj sjednici Skupštine kada bi se na dnevnom redu trebalo naći izvješće o poslovanju društva.

"Šest mjeseci određene političke strukture bave se NO EP BiH. Njima je bitnije jedno drvo nego cijela šuma. Valjda je važnije kako EP BiH posluje, a ne tko će tom kompanijom upravljati", istakao je Softić.

Osman Hasanbegović, tajnik BH Telecoma, rekao je kako prema zakonu svaki kandidat prije glasovanja na Skupštini mora dati izjavu o prihvatanju kandidature. "Nažalost, dogodilo se da kandidat Izudin Kapetanović ne prihvaća kandidaturu. Prema tome, o njegovom izboru se nije ni moglo glasovati", istakao je Hasanbegović.

Amer Jerlagić, direktor EP BiH, rekao je da će Uprava nastaviti raditi svoj posao kako to nalažu propisi.

"Drago mi je da imamo Nadzorni odbor da nastavimo dalje raditi", konstatirao je Jerlagić i iznio uvjerenje kako je zakonski okvir za izbor nadzornog odbora postojao.