Islamizacija BiH: „Al-Jazeere - Balkans“ DA, kanal na hrvatskom jeziku NE!

Željko Komšić, posavski obzor, islam, BIH

...će , preko svoje tvrtke-sestre „Al-Jazeera - Balkans“,  započeti svoje emitiranje programa za Hrvatsku, BiH i Srbiju.

Odobrenje regulatora Emitiranje programa, odvijat će se pod imenom „Al-Jazeera - Balkans“, a početak emitiranja programa najavljen je jučer na NTV 99.

Istovremeno, jučer je u dnevnim novinama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj objavljen natječaj za generalnog direktora balkanske „Al-Jazeere“, koji ostaje otvoren do 27. rujna. U oglasu je istaknuto da će ovaj „međunarodni televizijski kanal uskoro pokrivati cijeli Zapadni  Balkan“.

Kako doznaje Dnevni Avaz , NTV 99 je kupljen u prošli ponedjeljak za 2,3 milijuna KM. Novac neće dobiti gazda Kulenović, već će Arapi platiti dugove njegove medijske kuće. Osim toga, dogovoreno je da bude zadržano šest uposlenika ove televizije, dok će Kulenović biti angažiran kao savjetnik.

Polovinom lipnja ove godine u glavnom gradu BiH registriran je „Al-Jazeera Network“ d.o.o. Sarajevo da bi se izbjegle zakonske odredbe prema kojima stranci ne mogu biti većinski vlasnici domaćih medija.

Kako je Avazu potvrđeno, nadležni regulator dao je odobrenje „Al-Jazeeri“ da preuzme NTV 99. Atraktivne lokacije NTV 99 ima jednu televizijsku i dvije radijske frekvencije.

Zemaljska mreža pokrivat će Sarajevo i Fojnicu, dok će ostatak BiH i šire  program moći pratiti putem kablovskih operatera, a kasnije i satelita. U ovaj projekt samo do kraja ove godine bit će investirano čak 20 milijuna maraka.

Sjedište „Al-Jazeere - Balkans“ u Sarajevu još nije određeno. Iako je ozbiljno razmatran smještaj u zgradu novootvorenog „Importannea“, na kraju se od tog objekta odustalo. Trenutno se razmatra više atraktivnih lokacija u Sarajevu.

„Al-Jazeera - Balkans“ zaposlit će 100 osoba, od čega 35 do 40 novinara iz BiH, Srbije i Hrvatske. U prvoj godini bit će zaposleno 50 ljudi.

Iako pregovori još nisu započeli, ozbiljno su zainteresirani za tri regionalne televizijske zvijezde, koje bi privukle pažnju javnosti. Novinari koji budu primljeni ići će na „Al-Jazeerinu“ obuku u Dohu u trajanju od tri tjedna do tri mjeseca.

Istovremeno sa stvaranjem „Al-Jazeere - Balkans“, bošnjački zastupnici ni dalje ne dozvoljavaju formiranje kanala na hrvatskom jeziku. Koristeći institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa, bošnjački zastupnici u zakonodavnim tijelima onemogućavaju Hrvatima da budu informirani na svom jeziku.

Iz takvih poteza bošnjačke političke elite nameće se zaključak kako je vitalni bošnjački interes islamizacija BiH, a onemogućavanj Hrvata u konzumiranju njihovih ustavom zajamčenih prava samo jedna od etapa ka realiziranju tog cilja.

 

HRsvijet