Isključenje struje - sportska dvorana Zovik

Financiranje je vršeno sredstvima iz proračuna Brčko distrikta. Kontrolu kvalitete radova na objektu sportske dvorane je vršila službena osoba imenovana od strane Vlade Brčko distrikta.

Proslavom dana škole 2007.godine, dogradonačelnik, šef Odjela za obrazovanje i ravnatelj škole presjekli su vrpcu i zvanično otvorili sportsku dvoranu u Gornjem Zoviku.

Sve prethodno napisano ima za cilj pojasniti apsurd koji se desio prije par dana .

Naime, zbog neplaćanja duga za utrošenu električnu energiju, djelatnici Elektrodistribucije koja posluje u sklopu Javnog Poduzeća „Komunalno“ d.o.o., su isključili s elektroenergetske mreže sportsku dvoranu XI Osnovne škole Brčko distrikta. Da apsurd bude još veći, kontrolom od strane djelatnika je utvrđeno da električno brojilo na mjernom mjestu nije legalizirano. Postavlja se pitanje kako su vršena očitanja i kako su izdavani računi za utrošenu električnu energiju. Poduzeću „Komunalno“d.o.o. ne preostaje ništa drugo do krivično goniti Vladu Brčko distrikta za krađu el.energije!

Šalu na stranu.

Obzirom na sve navedeno, opravdana je sumnja u nastavljanje pokušaja reformi osnovnog školstva i uspostava „pedagoških standarda“ koja ima za cilj ukinuti status matične škole u Gornjem Zoviku koju pohađaju učenici iz hrvatskih naselja :Štrepci , Gornji Zovik, Donji Zovik, Boće, Boderište i Donje Dubravice.

Čak niti znatan porast nataliteta u odnosu na prethodne godine u navedenim naseljima, ne spriječava „kreatore pedagoških standarda“ za pokušaj provedbe istih.

Pored sportske dvorane u Gornjem Zoviku, s elektroenergetske mreže je isključen i Dom kulture u Gornjem Zoviku!

Posavski obzor