Inzku poručeno da se "ne igra vatrom" i da "manje svira po američkim notama"

U diplomatskim krugovima u Sarajevu već traje polemika oko toga zašto su četvorica visokih dužnosnika Europske unije Inzku otvoreno stavila do znanja da Bruxell ne podržava njegove posljednje poteze.

Predsjednik Europske komisije, komesar za proširenje, zamjenik generalnog direktora EK za proširenje i izaslanik europskog šefa diplomacije Catherine Ashton upozorili su šefa OHR-a da se ubuduće uzdrži od upotrebe bonskih ovlasti i uloge poglavice u konstituiranju vlasti, jer je takvim ponašanjem izazvao nestabilnost u Federaciji, ali i u cijeloj BiH.

"Inzko je izriban! Poručeno mu je da se više ne igra vatrom i da se ne usuđuje da arbitrira u procesu formiranja vlasti na nivou BiH, jer bi ponavljanje takve greške moglo da bude kobno za zemlju i da sruši sve napore Bruxella da BiH drži na europskom putu.

Posebno je zamjereno što je iznevjerio jedan od osnovnih principa EU, a to je da o ključnim pitanjima treba da odlučuju domaći lideri, koji moraju da preuzmu odgovornost ako BiH želi da dobije status kandidata. Inzku je jasno stavljeno do znanja da je vrijeme sirovog međunarodnog intervencionizma u BiH prošlost", tvrde izvori "Pressa RS".

Prema njegovim riječima, predstavnici EU Inzka su optužili da svira po američkim notama i skrenuli mu pažnju da on u Sarajevo nije poslan da zastupa interese Washingtona već Bruxella. Pressov sugovornik kaže da je posebno oštar bio Miroslav Lajčak. Inzkov prethodnik na mjestu šefa OHR-a otvoreno je rekao svom nasljedniku da mnogo više treba da se bori za stabilnost, što je prvorazredni interes Europe u BIH.

"Očigledno je da Europa i Amerika vode veliku bitku u BiH, u čijem težištu je trenutno šef OHR-a. Inzko trenutno igra po američkim notama, što se Europljanima nimalo ne sviđa. Zbog toga je sve izvjesnije da će novi specijalni predstavnik EU koji bi trebao da biti imenovan do lipnja dobiti mnogo veća ovlaštenja nego što je prvobitno planirano. Nema sumnje da će jedan od njegovih najvažnijih zadataka biti da smanji utjecaj OHR-a", kaže isti izvor.

On dodaje da su europski službenici domaćim liderima prenijeli opredjeljenje Bruxella da vlast na nivou BiH treba biti formirana sa mnogo manje peripetija nego u Federaciji.

"Oni ne žele da Hrvati budu istisnuti i na nivou BiH, ali istovremeno imaju i informacije da će SDP i lider te stranke Zlatko Lagumdžija učiniti sve da takvu situaciju iz FBiH preslikaju na zajedničke organe.

Znaju da će početni stav SDP-a biti da ta stranka dobije jedno hrvatsko mjesto u Vijeću ministara, što je taktika koju su primijenili i u FBIH, nakon čega je došlo do zastoja i Inzkove reakcije", zaključuje Pressov izvor.

Podsjetimo, Jose Barosso je u petak poručio da je EU opredijeljena za to da BiH treba da postane član europske porodice, ističući da domaći lideri treba da uzmu sudbinu u svoje ruke i što pre formiraju vlast na zajedničkom nivou.