Inzko u Francuskoj: OHR i dalje potreban u BiH

...u podršci provedbi sporazuma iz Pariza i Daytona, te da mora ostati ključni faktor u nastojanjima da se Bosna i Hercegovina izvuče iz trenutne krize i vrati na put euroatlantskih integracija, navodi se u priopćenju glasnogovornice Ureda visokog predstavnika Dorothée Junkers, objavljenom u ponedjeljak.

Na konferenciji u organizaciji francuskog Instituta za međunarodne odnose koja je prethodila sastancima, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izjavio je da će međunarodna zajednica reorganizacijom svojih struktura u Bosni i Hercegovini efikasnije djelovati radi rješavanja političkog zastoja i uklanjanja prepreka koje koče napredak.

Naglasio je da su pripreme koje će Europskoj uniji dati "maksimalnu efikasnost u okolnostima koje se stalno mijenjaju" uveliko u tijeku te da će "odgovarajući set mehanizama" pomoći novom predstavniku EU da "spriječi mali broj političara koji koče napredak velike većine građana".

Također je istaknuo da je u trenutnim okolnostima, kada su država, njene institucije i Daytonski mirovni sporazum izloženi napadima, neophodna spremnost za korištenje raspoloživih mehanizama.
Osim toga, naglasio je i važnost kontinuiranog prisustva EUFOR-a s izvršnim mandatom.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da bi "idealan scenarij bio razdvajanje OHR-a i specijalnog predstavnika EU ukidanjem OHR-a kada bi se ustanovilo da njegova funkcija više nije neophodna", ali da su "opstrukcije, nacionalistička retorika te ozbiljna administrativna, socijalna i ekonomska kriza" doveli do zastoja u napretku na ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta te pokazali da je OHR i dalje potreban.
(fena)