Inzko: Previše je bilo OHR-a, Ashdown imao 800 suradnika

Jasno je da će, bez obzira na različite zahtjeve pojedinih političkih stranaka u BiH postojati sve manje OHR-a i sve više EU", rekao je Inzko za "Glas Srpske".

Za razliku od pojedinih bošnjačkih stranaka, a u prvom redu Stranke za BiH, većina političkih partija u BiH, kaže Inzko, prihvata da se OHR transformira i ojača prisustvo EU u BiH, te da je to neminovan proces koji treba ubrzati.

On je dodao da će Daytonski mirovni sporazum postojati i dalje, kao i potreba da se pravi neka vrsta kontrole ili monitoringa je li Daytonski sporazum ispunjen i ispunjava li se ono što je njime propisano, a u budućnosti će se vidjeti ko će vršiti monitoring nad provođenjem i primjenom Daytonskog sporazuma.

Inzko je rekao da je poznato da je 1996. godine bilo previše OHR-a, posebno za vrijeme bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, koji je imao 800 suradnika.

"Poslije toga, polako se uveo dvojni trend i prisustvo EU. Njeno prisustvo sve više jača i nastavlja se. Još neko vrijeme u BiH će biti taj paralelni sustav, ali sve više će EU biti u prvom planu, jer je to jedina budućnost BiH. Unija i put BiH ka EU je `ljepilo` svih građana, bez obzira na to jesu li Srbi, Bošnjaci ili Hrvati ili ostali", smatra Inzko, ocijenivši da to svi žele i da je to budućnost BiH.

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore rekao je za "Glas Srpske" da nije sporno da će OHR iz BiH otići i da će odluku o tome donijeti Vijeće za primjenu mira (PIK).

"Dok smo ovdje nadamo se da možemo doprinijeti rješavanju niza problema sa kojima je suočena ova zemlja. PIK je prije tri godine postavio dva uvjeta i pet ciljeva za tranziciju OHR-a. Veliki napredak je postignut kada je riječ o Brčkom i presrećan sam zbog toga. Napredak je postignut kada je riječ o četvrtom i petom cilju na ovom spisku. Što se tiče prvog uvjeta, potpisivanja Ugovora sa EU, ostvaren je takođe napredak, ali moramo završiti posao", precizirao je Moore.
(srna)