Inzko odlazi, Sorensen dolazi, imat će na raspolaganju kazne za BH političare

Kako sada stvari stoje, sve logističke pripreme, kao i osposobljavanje potrebnog kadra koji će Sorensenu pružati potporu u budućem radu su pri kraju, ali je još uvijek nedovršen proces koji se tiče papirologije.

- Svi kažu da će doći ubrzo. Međutim, vjerojatno treba riješiti još pitanje određenih dokumenata kako bi Sorensen i došao u BiH, naveo je sugovornik tog lista. S ovom pretpostavkom u potpunosti se podudara i nedavna izjava vršitelja dužnosti šefa Izaslanstva EU-a u BiH Renza Daviddija koji je naveo kako bi Sorensen na dužnosti trebao stupiti za nekoliko tjedana.

Međutim, u svemu treba uzeti u obzir i činjenicu da proračun Izaslanstva EU-a, ali i Ureda specijalnog predstavnika EU-a, kojeg trenutačno obnaša visoki predstavnik Valentin Inzko, okončava u kolovozu te se krajem tog mjeseca očekuje donošenje novog. Stoga nije besmisleno pretpostaviti da će Sorensen svoj puni radni angažman započeti upravo tada.

Jednom kada preuzme ulogu šefa Izaslanstva EU-a, on će po automatizmu zamijeniti Valentina Inzka na poziciji šefa EUSR-a, a ovaj će ured zapravo postati dio jedinstvenog Izaslanstva EU-a u BiH. A sam Sorensen svakako je čovjek s bogatim političkim iskustvom te se radi o osobi koja prilično dobro poznaje stanje u cijelog regiji.

Naime, tijekom nekoliko proteklih godina proveo je dosta vremena na Kosovu, Srbiji, Makedoniji u kojoj je upravo uoči imenovanja vodio Izaslanstvo EU-a. Također je vrijedno spomenuti kako je Sorensen bio i osobni predstavnik ranijeg visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Javiera Solane. Sorensena su odabrali upravo jer je njegova prednost nad drugim kandidatima bila ta što u detalje poznaje događanja u regiji, povijest, zadnja zbivanja i sadašnje odnose.

Njegovim imenovanjem, koje je objavila Catherine Ashton, Unija je napokon odlučila svoju detaljno razrađenu strategiju za BiH primjenjivati na terenu. Na zasjedanju ministara vanjskih poslova EU-a 21. ožujka mogle su se čuti prilično jake poruke koje su pokazale kako je EU odlučan u namjeri osnaživanja svoje prisutnosti u BiH. Imenovanje Petera Sorensena samo je posljednji u nizu poteza, a on će na raspolaganju imati i set mjera koje predviđaju sankcije za sve one političare u BiH koji potkopavaju suverenitet, prijete sigurnosnom stanju ili pak krše Daytonski mirovni sporazum.

Predstavnik EU-a će imati jasan i balansiran set instrumenata kako bi maksimalizirao ulogu koju mu je dodijelio EU, poručili su iz Bruxellesa. Iako se javnosti nije otkrilo kakve će konkretno mehanizme imati novi predstavnik, iz zaključaka je jasno da će on u rukama imati mogućnost "olakšavanja" tema i pitanja koja se tiču europskog integracijskog procesa, financiranja iz IPA fondova te nadgledanja provedbi reformi. Naime, ovo olakšavanje bi se moglo odnositi na određene ovlasti usmjerene k sankcioniranju svih onih koji bi mogli opstruirati europski put zemlje.

Dnevni list