Inzko najavio povlačenje suspenzije odluka SIP-a!

Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, bih inzko, Valentin Inzko, dan žena, Valentin Inzko, Referendum RS, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Politika, Valentin Inzko, sunspenzija, sip, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Valentin Inzko, bih inzko, ‘Sejdić - Finci'

...odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH kojom je poništen izbor dužnosnika vlasti u Federaciji.

- Vjerujem da će se Ustavni sud kad-tad izjasniti o tome, poslije čega ćemo razmisliti o daljim koracima - rekao je Inzko.

Piše:[Željka Dobrić | Glas Srspske]

On je 28. ožujka donio nalog kojim je suspendirao odluke SIP-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. SIP je prije toga utvrdilo da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije sproveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i poništila njihov izbor. Utvrdilo je i da nisu bili ispunjeni uvjeti za konstituiranje Doma naroda, jer izbori za ovaj Dom nisu sprovedeni u svih deset županija u skladu sa zakonom.

Bivši predsjednik FBiH Borjana Krišto i bivši ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda zatražili su od Ustavnog suda FBiH ocjenu zakonitosti i ustavnosti novoformirane federalne vlasti, ali su zahtjeve povukli poslije Inzkove intervencije.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je da je prvenstveno SIP nadležno za utvrđivanje legalnosti i legitimnosti vlasti u FBiH, a ne Ustavni sud FBiH.

- Licemjerno je od visokog predstavnika da se na takav način odnosi prema institucijama, Ustavu i zakonima i da od Ustavnog suda FBiH traži da se izjasni o odredbama Izbornog zakona - rekao je Čavara.

On je dodao i da je prošlo više od 100 dana od kada je u FBiH formirana vlast, a da Ustavni sud, federalno i Tužiteljstvo BiH nisu reagirali na povrede ustava i zakona prilikom uspostave te vlasti.

- Očigledno je da u tim institucijama nema spremnosti da se pokrene to pitanje ili su pod strahom i prijetnjama, ali neka to onda kažu javnosti - rekao je Čavara.

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar rekao je da bi Inzko mogao i prije odluke Ustavnog suda FBiH da povuče svoju odluku, jer nije sporno da je vlast u FBiH nelegalno formirana.

- Gdje su sve druge institucije ovog entiteta koje treba da brinu o ustavnosti i zakonitosti rada? Više je nego očigledno da se radilo o nasilnoj smjeni jedne i postavljanju druge vlade - rekao je Vegar i dodao da je to uzrok svih kasnijih problema, pa i nemogućnosti formiranja Vijeća ministara BiH.

Zahtjev

Federalno tužiteljstvo dobilo je u petak dopis iz Parlamenta FBiH kojim od njih traže da odgovore na pitanje poslanika HDZ-a Marinka Čavare šta su uradili povodom nezakonitog i neustavnog preuzimanja vlasti na nivou FBiH. Čavara je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 22. lipnja zatražio od Ustavnog suda, federalnog i Tužiteljstva BiH odgovor u vezi sa mjerama koje su preduzeli zbog nezakonitog i neustavnog preuzimanja vlasti na nivou FBiH. On smatra da je normalno da su te institucije dužne da zaštite ustavni i pravni poredak u FBiH i ispitaju situaciju.