INZKO: Međunarodna zajednica ulazi u kritičnu fazu svog angažmana u BiH

- Bilo je logično očekivati da će s vladom i proračunom nova koalicija od 1. srpnja odmah nadoknaditi izgubljeno vrijeme i hitno se pozabaviti potrebama građana i ispunjavanjem pred uslova za započinjanje nove faze procesa pridruživanja EU i NATO-u, rekao je Inzko dodavši da na razočarenje mnogih u međunarodnoj zajednici, do toga nije došlo.

- Umjesto toga, nastojanja da se rekonfigurira vladajuća koalicija, koja su i dalje na sceni, i otvorena osporavanja Mirovnog sporazuma, zaustavila su napredak postignut početkom 2012., istakao je Inzko.

Visoki predstavnik je izrazio posebnu zabrinutost zbog toga što je u javnom diskursu došlo do intenziviranja retorike rukovodstva Republike Srpske kojom se podržava odcjepljenje i raspad države, kao i napora da se oslabi država, i pri tome upozorio da takva osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine zaslužuju posebnu pažnju međunarodne zajednice.

- Ova osporavanja su sasvim suprotna strateškom cilju potpune integracije Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije, što su bh. vlasti zajednički utvrdile kao prioritet. Došlo je vrijeme da političari na visokim funkcijama prestanu s otvaranjem starih rana koje još uvijek zacjeljuju i da konačno svoju pažnju iskreno posvete budućnosti Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u, kazao je Inzko.

U pogledu budućeg razvoja situacije, Inzko je pozdravio nedavne naznake spremnosti političkih stranaka da se vrate dijalogu i postizanju kompromisa.

- Bosna i Hercegovina ne može sebi priuštiti da i dalje sve više zaostaje za drugim zemljama u regiji, upozorio je Inzko.

Visoki predstavnik je na kraju svog izlaganja zaključio da međunarodna zajednica ulazi u "kritičnu fazu" svog angažmana u Bosni i Hercegovini.

- Moramo jasnije nego ikada reći šta se očekuje od političkih lidera i šta se neće tolerirati. Oni moraju prestati s ponašanjem koje potiče na podjele i konačno povesti ovu zemlju ka njenoj potpunoj reintegraciji, u interesu svih njenih građana. Pri tome se mogu voditi primjerom izgradnje poslijeratne Europe, na bazi tolerancije, dijaloga i zdravog kompromisa, naglasio je Inzko, priopćeno je iz OHR-a.