Inzko kani popraviti položaj Hrvata u BiH

Inzko je podcrtao da će to biti njegov prioritet.

- Postoje određene frustracije među Hrvatima i osobno ću se tim pozabaviti. Hrvati moraju imati osjećaj da je ovo njihova zemlja", dodao je.

Inzko je pojasnio da još razmišlja o modalitetima u bavljenju ovim problemom, ali je nagovijestio da bi mogao osnovati radnu grupu ili tražiti partnera u Hrvatskom narodnom vijeću, piše slobodna dalmacija.

- Još ništa nije definirano, a moguće je da, kao jedna od točaka tog plana, bude i televizija, odnosno, kanal za Hrvate", rekao je Inzko.

Upitan da li će povući suspenziju odluke SIP-a BiH kojom je poništen izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, Inzko je rekao da odluka ostaje.

Tu izjavu najoštrije su osudili iz HDZ BiH osuđuje posljednje izjave Valentina Inzka u kojima je istaknuo da ostaje na snazi njegova suspenzija odluka SIP-a, te podsjećaju kako Nalog Ureda visokoga predstavnika u BiH kojim suspendira Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, od 24. ožujka 2011. godine, predstavlja rušenje ustavnog poretka, te potvrđuje ranije već etabliranu politiku svođenja ustavne pozicije hrvatskog naroda ne na razinu nacionalne manjine, već i niže od toga.

- Naime, više je nego jasno da su i ranije intervencije u ustave od derogiranja dijela Washingtonskog sporazuma u Daytonskom mirovnom sporazumu, preko tzv. Barryijevih pravila za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH, Petritschevih amandmana kojim je mijenjan Ustav Federacije BiH itd., svaki put na štetu ustavnih prava hrvatskog naroda. To je kontinuitet politike koja nemogućnosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma, zbog samih njegovih konstrukcijskih grešaka ili interesa i politika drugih aktera suprotnih duhu i slovu Daytona, pa i regionalnih planova i projekcija velikih sila, pokušava rješavati preko prava najmalobrojnijeg hrvatskoga naroda u BiH.

Nezakonito i neustavno djelovanje kao i negiranje izborne volje hrvatskog naroda većinskih bošnjačkih stranaka, s očitim blagoslovom moćnog dijela međunarodne zajednice, potvrđuju naše davne najcrnje slutnje da je hrvatskom narodu u posljednjih 15 godina namijenjena sudbina „kolateralne štete" u regionalnim preslagivanjima nakon raspada bivše Jugoslavije.

Bez obzira što nečasnu ulogu u tome ima i dio međunarodne zajednice, HDZ BiH takvu ulogu namijenjenu hrvatskom narodu ne prihvaća i borit će se protiv nje svim demokratskim sredstvima - ističu iz HDZ-a BiH te dodaju kako svojim Nalogom OHR se stavlja na stranu onih koji ne priznaju odluke državnih institucija, tj. odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je štitilo Izborni zakon i Ustav F BiH, te je time OHR preuzeo odgovornost za ovakav pravni kaos, a poništio je kredibilitet domaćih institucija.